fbpx
Oldal kiválasztása

Az állandó technológiai fejlesztéseknek köszönhetően, a képzésekben is egyre több és újabb megoldás lát napvilágot. A cégek digitalizációja egyre inkább lehetővé teszi az alkalmazottak online oktatását is. A teljes e-learningre való áttérés azonban sokszor nem könnyű, sőt nem is jelent mindig teljes megoldást. Ekkor nyújt kompromisszumot a blended learning!

Mi a kevert tanulás?

A kevert tanulás, vagy másnéven vegyes/hibrid/kombinált tanulás az angol blended learning kifejezésnek a megfelelője. Kétféle képzési módszert ötvöz: az online, vagyis az e-learning és az offline, azaz a hagyományos tantermi oktatást. Lényege, hogy az edukáció nem csak egyféle módon történik, hanem a kettő keverékeként.

A digitális és a fizikai tanulás ideális esetben kiegészítik egymást. Azonban a hibrid képzések nem kifejezetten csak 50-50%-os arányban oszlanak meg. Van amikor az online tanulás kerül előtérbe és csak néhány offline oktatásra van szükség. Ugyanakkor más esetben a hagyományos oktatásnak van nagyobb szerepe, míg az e-learningnek csak kisebb mértékben.

Milyen előnyei vannak?

A blended learning könnyen a szervezetek és az alkalmazottak kedvencévé válhat, hiszen sikere többek között abban is rejlik, hogy kielégíti a különböző igényeket. Azoknak is, akik a személyes oktatást, és azoknak is, akik az online tanulást részesítik előnyben. Hiszen a hagyományos módszer például lehetőséget ad a közvetlen, szemtől szembeni szituációs játékok, gyakorlatok lefolytatására, amit azonnali visszacsatolás követ. Digitális módon pedig a tanulók személyre szabottan, a saját tempójukban tudnak haladni.

Minden ember másként tanul. Van, aki lassabban, egyedül szeret haladni, van, akit a csoport ereje motivál, ezért a kombinált oktatás egy jó eszköz arra, hogy ezeknek a különbözőségeknek is megfeleljen.

További előnye:

  • átalakítja és javítja a tanulási folyamatot
  • komfortos, flexibilitást és önálló ütemű tanulást biztosít
  • egyéni és csoportos, illetve közvetett és közvetlen tanulást tesz lehetővé
  • a tananyag mélyebben és érthetőbben sajátítható el
  • fokozza a tanulás, a képzés iránti lojalitást
  • optimalizálja az oktatással járó költségeket
  • a tanulók haladásának jobb nyomon követhetőségére van lehetőség
  • részben idő és helyfüggetlen
  • elősegíti a tanulási felelősségvállalást.

Ahogy az előnyökből kiderül, a kevert tanulás egy tanulócentrikus oktatási forma, amely fele-fele arányban alkalmazkodik az egyéni és csoportos edukációt kedvelők szükségleteihez és lehetővé teszi, hogy a tananyagot egyéni módon sajátítsák el. Azonban felmerül a kérdés, hogy…

…mennyire hatékony ez a fajta tanulási módszer?

Egy barcelonai egyetem orvostanhallgató diákjain végzett kutatás kimutatta, hogy a vegyes oktatásban részt vett tanulók magasabb teljesítményt nyújtottak a hagyományos módszert alkalmazó társaiknál. A megírt teszten az BL (blended learning) csoport átlagosan jelentősebb növekedést realizált a TT (traditional teaching) csoporthoz képest.

Egy másik tanulmány szerint, melyet az Iowai Egyetem végzett a hallgatóin, egyértelműen alátámasztja a vegyes tanulás hatékonyságát. Az egyetemi docens szerint a kombinált tanfolyamot igénybe vevő tanulók több, mint 95%-a szerzett magas fokozatú végzettséget, míg a csak személyes vagy csak az online oktatásokon részt vett hallgatók csupán 82% és 81% ért el magas fokozatot.

Ez azt igazolja, hogy a vegyes képzés hatékonyabbnak bizonyul a tradicionális tanítással szemben. Hiszen több tanulási stílus használatára ösztönzi a résztvevőket, nagyobb koncentrációt és önállóságot igényel, így a tanuló eredményesebben tudja elsajátítani a szükséges tudást. Sokkal jobb az információáramlás a tanulók, valamint tanulók és az oktató között, mivel ez kétirányú, míg a csak online vagy csak offline módszer esetében egyirányú.

Természetesen az, hogy a hibrid módszer mennyire hatékony az több tényezőtől is függ. A siker mértékében közrejátszik:

  • az oktatók felkészültsége
  • a tanulók hozzáállása
  • az alkalmazott technológia megfelelősége
  • az elvárások pontos letisztázása.

A hibrid tanulás hátrányai

  • Ha eddig csak hagyományos oktatást alkalmaztunk, akkor a blended learning viszonylag egy jelentősebb technológiai beruházást fog igényelni. Be kell szerezni hozzá a megfelelő hardvereket és szoftvereket, hozzárendelni a megfelelő tanerőt és megismertetni őket a programok használatával.
  • Szükség lesz egy speciális tanfolyam fejlesztésre, amely során a képzést úgy állítjuk össze, hogy az hibrid formában is tökéletesen elsajátítható legyen és hatékony tanulást tegyen lehetővé. Nem érdemes a már meglévő tantervbe beleerőltetni a vegyes oktatást. Jobb, ha úgynevezett tiszta lappal indulunk.
  • Több időt igényelhet a képzés egy-egy alkalom során, – akár személyesen, akár offline – hiszen a tanulók motivációjának és támogatásának fenntartása érdekében időnként plusz erőfeszítéséket kell tenni.

A tananyagok e-learning és személyes oktatásra való megosztása az oktatók számára is kedvező, mert lehetővé teszi, hogy jobban összpontosítsanak a bonyolultabb feladatokra vagy a tudás alkalmazására. Online a tanulók megtanulhatják a „mit”, míg offline az oktató mélyebben átadhatja nekik a tananyag „hogyan” részét.

A hibrid oktatás igazi ereje abban rejlik, hogy áttranszformálja a tanítás monoton és egyoldalú módszerét interaktívvá. Ezáltal az oktatók és a tanulók is valóban szerves részét képezik a tudás átadásának és megszerzésének.

Az edukáció élvezetesebb, rugalmasabb és vonzóbb lesz a tanulók számára, ugyanakkor az oktatók jobban meg tudnak felelni a különböző, egyedi igényeknek. Mindehhez azonban szükség van a megfelelő felkészültségre és technológiai eszközökre, hiszen ezek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a blended learning abszolút sikeres és hatékony legyen.

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella

Forrás

ISMERJE MEG A KOMPETENCIA ALAPÚ INTERJÚTECHNIKÁT!

Azonnal használható, bevált módszerek a sikeres interjúztatáshoz, hogy garantáltan a megfelelő jelöltet válassza.

Dátum: 2022.01.28. 10.00 óra

Előadó: Korona Viktória - HR Tanácsadó

Szervező: OLM Akadémia

A webinárium díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráljon a workshopra és tegyen szert hasznos tudásra.

Ajándék munkaügyi szakértő

HR-esek Fóruma regisztrációhoz

A HR-esek Fórumán kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a koronavírus idején segítsük az emberi erőforrás területén dolgozó szakemberek munkáját. A HR-esek Fóruma ingyenesen használható és szakértőinktől is lehet kérdezni. 

Miért érdemes csatlakoznia?

  • Szakmai kérdése van a jelenlegi kihívásokkal kapcsolatban
  • Szakértői válaszokat keres
  • Megbeszélne egy új eljárást, témát
  • Kapcsolatot szeretne építeni

Regisztrált fórum használó