fbpx
Oldal kiválasztása

Egy hatékony e-learning több, mint pusztán online információátadás! Interaktív, fenntartja a figyelmet és lehetővé teszi a tanulás folyamatának mérését. Megfelelő kivitelezéssel az online oktatás fokozza a tanulási élményt, ám ezt számos kihívás gátolhatja, amivel a vállalatoknak szembe kell néznie.

Kétségtelen, hogy egy e-learning létrehozása nem egyszerű feladat. Mivel technológiailag folyamatosan fejlődik, ezért korszerűsíti az ismeretek átadásának módját. A trendeket követni kell, hiszen a tanulók is releváns, testre szabott tartalmakra vágynak, mindezt modern, rugalmas és könnyen hozzáférhető megvalósításban.

Azonban mindig vannak olyan akadályok, amelyeket rendszeresen át kell ugrani. Ezek váratlanul, akut jelleggel is felmerülhetnek, de lehetnek kiszámíthatóak is, amire előre fel tudunk készülni.

Lássuk azt a 8 kihívást, amit a szakemberek a tanfolyamok megszervezése során tapasztalnak, és amire érdemes már a tervezés előtt felkészülni!

1. Motiváció és elkötelezettség hiánya

A tanuló érdeklődését és lojalitását fenntartani egy folyamatos feladat, még a személyes oktatás során is. De egy online képzés esetében ez még hatványozottabban igaz. Pontosan azért, mert sajnos, nagyon sok ember nagy lendülettel vág bele a tanulásba, ám ez az elszántság hamar elvész.

A mai korban a figyelem megtartása kulcsfontosságú, hiszen a világhálónak köszönhetően sokan több információhoz jutnak, amint amennyit fel tudnak dolgozni. Ez pedig szabotálhatja a képzésekben való aktív részvételt. Ennek kiküszöbölésére interaktív és izgalmas oktatást kell biztosítani a dolgozók számára, amely érdekli őket és összhangban van a céljaikkal is. Ha értékes képzést adunk, akkor aktív tanulókat kapunk.

2. Száraz tananyagból szenzációs tanulási élmény

Sajnos egy tanfolyamnak mindig vannak olyan részei, ami száraz és unalmas, függetlenül attól, hogy milyen témáról van szó. Az ilyen szakaszokat a tanuló nem élvezi, fárasztja, még akkor is, ha az adott téma iránt rendkívül érdeklődik.

Egy vontatott részt érdekesen tálalni igazi megmérettetésnek számít. Ehhez ugyanis szükség van kreativitásra, innovatív gondolkodásmódra és az e-learning adta lehetőségek fantáziadús kihasználására. Minél ötletesebben oldjuk meg ezt a kihívást, annál vonzóbbá és izgalmasabbá tehetjük az ismeretek átadását és elsajátítását. 

3. Korszerű technológia alkalmazása

Míg korábban az e-learning eszközök csak egy kezdő platformmal és korlátozott funkcionalitással álltak a rendelkezésünkre, ami sok szempontból nem volt a legalkalmasabb, ma már szinte évről-évre új technikai eszközök, modulok, szoftverek segítik az online tanulást.

Egy oktatás során elengedhetetlen a világos, strukturált és logikus iránymutatás, amivel a tanulók könnyen eligazodhatnak az új ismeretek és folyamatok tengerében. Ha túl zavaros, nehézkes vagy hiányos ez a navigáció, az rontja a tanulási élményt.

Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk ezekkel az innovatív megoldásokkal és használjuk is az oktatás során. Nem csak azért, mert új és mert a tanulók is igénylik a modern eszközöket, de lehetővé teszik, hogy a képzésekben résztvevő alkalmazottak gyorsabban, jobban tanuljanak és mélyebben sajátítsák el a tudást.

4. A generációs különbségek figyelembe vétele

A munkavállalói gárdát általában több, különböző generáció alkotja: Baby Boomerek, X, Y és Z generáció. Ez az e-learning során kihívást jelent, mivel minden generációnak megvan a saját tanulási tapasztalata és igénye, valamint változó a technológiai hozzáértésük.

Ezt figyelembe véve az online képzéseket érdemes generációra szabni. Így lehetővé tesszük a tanulási élmény testreszabását az egyes alkalmazotti csoportok számára. Ehhez azonban szükség van minél több információt megtudni a dolgozók hátteréről, preferenciáiról és céljairól.

A mesterséges intelligencia segít a személyre szabott tanulás létrehozásában. Lehetővé teszi, hogy a tanulást valóban a munkavállalók igényeire szabjuk. Alkalmazkodik a dolgozók kéréseihez és hagyja, hogy a tanulók átvegyék a tanulásuk irányítását.

5. Nem megfelelő költségvetés

A vállalatoknak évről-évre fejtörést okoz a megfelelő költségvetés megtervezése. Akár offline, akár online képzésekről van szó, fontos, hogy részét képezze a kalkulációnak. Jó, ha van rá egy meghatározott keret, de minden e-learning projekt előtt érdemes egy részletes költségvetési tervezetet készíteni. Tüntessünk fel benne minden olyan részletet, amire a tanfolyamhoz szükség lesz. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy a képzés többletköltségént merül fel, amit a tartalékból kell finanszírozni.

6. Csak a szükséges ismeretek átadása

Előfordulhat, hogy egy-egy tananyag összeállításakor annyi tartalom, annyi információ áll a rendelkezésünkre, hogy nehéz kiszűrni belőle az igazán fontosakat. Azokat, amelyekre a munkavállalóknak valóban szükségük van a tovább fejlődéshez és összhangban van a céljaikkal.

Nem mellesleg azt is figyelembe kell venni, hogy a túl sok fölösleges információval elkerüljük a kognitív túlterhelést. Ezért, amire nincs szükség, azt a legjobb, ha kihagyjuk a tananyagból. Ehhez érdemes a képzésben résztvevők között egy kis kutatást végezni, ami segít meghatározni a valóban releváns tartalmat az információhalmazból.

7. A megfelelő e-learning felület megtalálása

A megfelelő e-learning platform megtalálása nem egyszerű folyamat. Nagyon sokféle alternatíva közül választhatunk, azonban nem biztos, hogy mindegyik kielégíti az igényünket. Lehetnek köztük számunkra kevésbé jók, de egyesek tartalmazhatnak olyan modulokat, eszközöket, amelyek akár már fölül is múlják az elvárásainkat.

Tanácsos konkrétan meghatározni azokat a funkciókat, amelyekre szükségünk lesz az oktatás során. Ez segít célirányosan keresni és megtalálni azt a szoftvert, amely valóban előnyös a vállalat számára a képzések hatékony kivitelezéséhez. 

8. Visszacsatolás és jutalom a képzés végén

A teljesítményről való visszajelzés és az eredményekért kapott jutalom a tanulónak és az oktatónak is ugyanolyan fontos. Akár hagyományos, akár online oktatásról van szó.

E-learning során ezek kivitelezése kissé nehézkes lehet, de szerencsére ma már az egyes platformok lehetővé teszik, hogy a tanulók visszajelzéseket kapjanak és adjanak is. Az azonnali visszacsatolás fenntartja a tanuló figyelmét és lendületét, hogy folytassa a tanfolyamot, haladjon a következő részekkel. Ezen kívül a visszajelzések és a jutalmak fokozzák a dolgozók lelkesedését és elkötelezettségét is a tanulás iránt.

Érdemes előre gondolkodni, és ha erre a nyolc kihívásra felkészülünk és képesek vagyunk kezelni, akkor sokat teszünk egy hatékony és tanulócentrikus e-learning tanfolyam biztosításáért.

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella

Forrás

Ajándék munkaügyi szakértő

HR-esek Fóruma regisztrációhoz

A HR-esek Fórumán kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a koronavírus idején segítsük az emberi erőforrás területén dolgozó szakemberek munkáját. A HR-esek Fóruma ingyenesen használható és szakértőinktől is lehet kérdezni. 

Miért érdemes csatlakoznia?

  • Szakmai kérdése van a jelenlegi kihívásokkal kapcsolatban
  • Szakértői válaszokat keres
  • Megbeszélne egy új eljárást, témát
  • Kapcsolatot szeretne építeni

Regisztrált fórum használó