fbpx
Oldal kiválasztása

Nagy kihívást jelent innovatív és érdekfeszítő képzéseket biztosítani, minimális tanulási idő ráfordításával. A videó egy széles körben elfogadott e-oktatási trend, ami sok lehetőséget rejt magában. Sokkal hatékonyabbá és lendületesebbé teszi a tanulást, ráadásul határok nélkül eljuttatható mindenki számára. Ezért a vállalati képzések ezen formájában a távmunka elterjedése is dinamikus előremozdulást eredményezhet.

A Psychology Today “Video vs. Text: The Brain Perspective” cikke szerint: Az elsődleges ok, amiért az emberek jól tanulnak videón keresztül, hogy az emberi agy 60 000-szer gyorsabban dolgozza fel a videókat, mint a szövegeket.

Az elearningindustry.com pedig azt mondja ki, hogy a tanulók a szöveges tartalom 10%-ára, a vizuális tartalom 65%-ára, viszont az audiovizuális tartalom 95%-ára emlékszik.

Ez a képzési trend viszonylag nagy ütemben alapvető edukációs szükségletté válik. Segít növelni az önálló tanulási kedvet és sokkal meggyőzőbb a többi tartalomtípushoz képest. Fokozza a dolgozók elkötelezettségét és a képzéseken való részvételt. Nem mellesleg praktikus tanulási élményt nyújt. De nézzük, hogy vajon…

… mi a videós oktatás további előnyei?

1. Rugalmas és könnyen hozzáférhető

A videós tartalmak szinte bárhol, bármikor és bármilyen eszközről elérhetőek. Megtekinthetőek a munkahelyen, otthon, utazás vagy akár edzés közben is. Laptopról, mobilról vagy táblagépről. A lényeg, hogy könnyen beintegrálható a mindennapi teendőkbe. Ezt a fajta rugalmasságot elősegíti a különböző videós platformok, képzési modulok adta lehetőségek, illetve hatékonyabbnak bizonyul, ha a tananyag több rövidebb videóból áll. Ráadásul ez utóbbi az információk elsajátításában és feldolgozásában is sokat segít.

2. Költség- és időhatékony

Bár a videó elkészítése is némi időt és eseteként költséget igényel, de ez mind elhanyagolható ahhoz képest, amit egy személyes oktatás jelentene. Ha például egy vállalkozás többnapos képzést biztosít a munkavállalói számára, az jóval többe kerül. Hiszen ilyenkor számításba kell venni a képzés díját, az utazás és szállás költségét. De egy egynapos képzés során is felmerülhet a tanterem bérleti díja vagy az oktató bére. A videóval mindez kiküszöbölhető. Nem kell több napig mellőzni a dolgozókat és jelentős összegeket takaríthatunk meg vele.

3. A tananyag elméleti vizualizációjának sokrétűsége

A videó egyik nagy előnye, hogy a képzés elméleti részét rendkívül sokféle módon tehetjük vizuálissá. Még csak nem is kell, hogy valós képekből álljon. Használhatunk animációkat, infografikákat, diagrammokat, animált avatárokat. Tulajdonképpen bármit, amivel hatékonyan átadhatjuk a tudást, és ami által a tanulók könnyen megértik, hogy miről van szó. Egy bonyolultabb fogalom sokkal egyszerűben megérthető, ha egy konkrét példán keresztül mutatjuk be. De az információ vizuális megjelenítése sokat segít azoknak is, akik nyelvi akadályokba ütköznek a tananyag megértése során.Az ilyen animált videók azonban nem csak hasznosak, de a vállalat igényességét is tükrözik.

4. A gyakorlat bemutatásának lehetősége

Az elmélet animálása mellett kifejezetten praktikus a videó a gyakorlati tudás átadásának szempontjából is. Ez főleg távmunka esetén kulcsfontosságú.

Felvehetjük az egyes munkameneteket, eljátszhatunk szituációkat vagy egy szoftver használatához képernyő rögzítést csinálhatunk a különböző lépésekről. Minden ilyen és hasonló gyakorlati edukációhoz szükség van magyarázatot is hozzáfűzni. Így az alkalmazottak gond nélkül megérthetik és megtanulhatják a képzés gyakorlati részét is.

5. Kognitív tanulás fejlődése

Egy videós képzés során a munkavállók több érzékszervükön keresztül tanulnak. Azaz részt vesznek egy multi-szenzoros tanulásban, amikor interaktív videót néznek.

Egy videó képekből, mozgóképekből, hangból és szövegből áll. Ez a tanuló több érzékszervére és más kognitív funkcióira is hatással van, anélkül, hogy túlterhelné azokat. Segít a figyelem és az emlékezet fenntartásában, és megkönnyíti a gondolkodást és a problémamegoldást. Mindezek hozzájárulnak a jobb teljesítményhez.

Azonban nem minden videó tartozik ebbe a kategóriába. Például egy olyan felvétel, amin az oktató hosszasan és monotonon beszél, az nem fejleszti az alkalmazottat. Unalmassá válik számára és nem fogja érdekelni. A hatékony videó alapú oktatás titka a figyelem felkeltésében, a tanuló meggyőzésében és releváns üzenetében rejlik.

Szerencsére a videótechnika folyamatosan fejlődik. Mindig újabb és újabb megoldások látnak napvilágot, amivel sokkal szemléletesebbé és érdekesebbé tehetjük az edukációs anyagot. A videók adta lehetőség széles skáláját a vállalkozásoknak mindenképp érdemes kihasználnia, ha ilyen módon akarnak képzést biztosítani a dolgozóiknak.

A tanulásbiztos videó alapú oktatást többek között

 

  • a rövid (mikrotanulás alapú)
  • a bonyolult fogalmakat magyarázó egyedi animációk
  • a szoftveres (videós vagy képernyőfotós) oktatóanyagok
  • vagy a videójátékok széles skálája jellemezheti.

A korszerű videók valódi értéket adnak a vállalkozás számára, mely újszerű képzést és egyszersmind nagyobb hozzáadott értéket biztosít.

Nem utolsó sorban pedig előnyös a munkavállalók számára is, akik új készségeket akarnak szerezni vagy a meglévőeket fejleszteni a karrierjük elősegítése érdekében. Mindezt így rugalmasan és könnyen emészthető módon tehetik meg.

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella

Forrás

Ajándék munkaügyi szakértő

HR-esek Fóruma regisztrációhoz

A HR-esek Fórumán kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a koronavírus idején segítsük az emberi erőforrás területén dolgozó szakemberek munkáját. A HR-esek Fóruma ingyenesen használható és szakértőinktől is lehet kérdezni. 

Miért érdemes csatlakoznia?

  • Szakmai kérdése van a jelenlegi kihívásokkal kapcsolatban
  • Szakértői válaszokat keres
  • Megbeszélne egy új eljárást, témát
  • Kapcsolatot szeretne építeni

Regisztrált fórum használó