fbpx
Oldal kiválasztása

A munkaerőpiaci változások és a technológia fejlődése a képzések területére is új fordulatokat hoznak. A távmunka elterjedésével az online képzések is egyre nagyobb szerepet kapnak, viszont a hagyományos tanulást még nem tudják felváltani. Miért? Milyen különbségek vannak a két edukációs forma között? Mikor jó megoldás a digitális oktatás és mikor van szükség személyes jelenlétre?

Az alkalmazottakat vonzza és elkötelezetté teszi, ha egy cégnél lehetőségük van a fejlődésre, ha biztosítva vannak számukra a karrierjük szempontjából releváns képzések. Még annak ellenére is, ha gyakran túlterheltek, az emberek szívesen tanulnak. És ez történjen akár offline, akár online formában.

A hagyományos és a digitális képzések közötti legalapvetőbb különbség a személyes kapcsolat, a társas interakciók hiánya. Ezeknek olyan értéke van, amit nehéz megélni az online térben. Azonban nem teljesen lehetetlen, csak egy kicsit más.

Nem titok, hogy ma már kifejezetten nagy az igény a tanfolyamok digitális formája iránt a tanulók részéről. Ezt a vállalatoknak is el kell fogadniuk és lépéseket kell tenniük annak érdekében, hogy ez megvalósuljon. Ezzel ugyanis nem csak korszerűsítik a vállalati oktatást, de versenyelőnyhöz juthatnak, akár a fennmaradásuk kulcsa is lehet.

Az e-learning sok szempontból hatékonyabb lehet, mint a személyes edukáció. Azonban azzal is tisztában kell lenni, hogy nem minden esetben ez a legjobb megoldás. Ezért minden vezetőnek érdemes megismernie a két képzési mód közötti különbséget, hogy a szervezet működése és fejlődése érdekében megalapozott döntést hozhasson.

1. Megfelelő gyakorlati tapasztalat szerzése csak offline történhet

Bár a tanulást segítő technológiák is rohamosan fejlődnek, vannak olyan területek, ahol a személyes jelenlét elengedhetetlen. Gondoljunk csak az egészségügyre vagy az autóiparra. Egyes munkaműveleteknél szinte lehetetlen megfelelő gyakorlatot szerezni hagyományos képzés nélkül.

Ilyenkor fontos, hogy a tanuló személyesen lássa, elsajátítsa és kellő tapasztalatot szerezzen gyakorlat által, ami a munkája leglényegesebb részét fogja jelenteni.

Az sem elhanyagolható, hogy az oktatóval és más tanulókkal való személyes interakció, beszélgetés nagyobb áttekinthetőséget, a tananyag mélyebb megértését nyújtja. 

2. Nagyobb rugalmasságot biztosít az e-oktatás

Kétség sem fér hozzá, hogy az online képzés több szempontból is rugalmasabb, mint a hagyományos. A dolgozók igényeihez alkalmazkodik térben, időben és hozzáférhetőségben. Vagyis bárhol, bármikor és többféle mobileszközről is elvégezhető.

Ez egy kiváló tulajdonság távmunka esetén, de abban az esetben is, ha valakinek a helyzete nem teszi lehetővé a képzéseken való személyes részvételt. 

3. Személyes képzés során a tanulók egyforma ütemben haladnak

Sokkal szervezettebben és strukturáltabban kivitelezhető a személyes oktatás, hiszen térben és időben is megköveteli, hogy a tanulók egyazon ütemben haladjanak a tananyaggal.

Ha több dolgozó ugyanazt a képzést, ugyanabban az időben szeretné elvégezni, akkor a hagyományos tanulás abszolút indokolt lehet. Mivel ilyenkor az oktató egyszerre tud koncentrálni a tanulók kérdéseire, feladataikra, teljesítményükre. Nem kell minden személy egyedi haladási útját külön-külön figyelnie, segítenie, ami teljesen elaprózza az oktató idejét is.

i

4. Nagyobb választékot kínál az online oktatás

Nem csak eszközök és platformok terén, de a képzés témájában is sokkal nagyobb a választási lehetőség. Bár személyesen is sokféle témában tartanak előadásokat, tanfolyamokat, ezek mégis egy meghatározott időben és helyszínen zajlanak. Ez pedig lekorlátozza annak lehetőségét, hogy az alkalmazottak részt vegyenek rajtuk.

Az e-tanfolyamok esetében azonban nem számít, hogy földrajzilag hol tartják az eseményt. Valamint az sem, hogy a munkavállaló helyben vagy távmunkában dolgozik-e, mivel így minden alkalmazott részt vehet ugyanazon a képzésen. A több, speciálisabb témájú képzésen való részvétel pedig nagyobb fejlődési lehetőséget is biztosít a dolgozók, ezáltal a vállalat számára is.

w

5. Társas interakció csak az offline képzés által

Egyértelmű különbséget jelent, hogy személyes kapcsolat, társas interakció csak az offline oktatás során lehetséges. Az embereknek szükségük van a szociális érintkezésre, főleg az extrovertált személyiséggel rendelkezőknek. Ők valószínűleg nagyobb igényt támasztanak a hagyományos oktatással szemben.

De azok a dolgozók, akik úgy érzik, hogy másokkal személyesen együttműködve többet tudnak tanulni, szintén a tantermi tanulást részesítik előnyben.

A személyes jelenlét kialakíthat a tanulókban egyfajta versenyszellemet is, ami még jobb teljesítményre és elkötelezettebb tanulásra sarkalja őket. 

6. Az online oktatás költséghatékonyabb

Egy online képzés viszonylag sokkal kevesebb költségből tud megvalósulni, mint egy offline oktatás. Vegyünk például egy többnapos képzést, ami nem csak a tanfolyam, az utazás díját, de ezen felül a szállás költségét is magába foglalja. De egy egynapos oktatásnál is jelentős összegek merülhetnek fel.

Ezzel szemben az online tanfolyamok költsége javarészt csak az oktatási anyag összeállításában, eseteként egy külső oktató bérében merül ki. Ez lehetővé teszi, hogy az e-képzésekkel jelentős összegeket takarítsunk meg.

Annak ellenére, hogy sok különbség fellelhető a személyes és az e-tanulás között, és az offline-ról egy hirtelen váltás az online oktatásra elég nagy kihívást jelenthet. Mégis érdemes meglépni. Fontos, hogy az e-learninget ne egy reaktív stratégiának tekintsük, hanem építsük be a szervezeti kultúrába. Hiszen a fenntartható digitális oktatás hosszú távon óriási üzleti előnyt jelent.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a hagyományos képzéseket teljesen el kell felejteni. Hiszen ahogy írtuk, vannak olyan tényezők, amit csak ilyen formában lehet megvalósítani.

Képzések szervezése előtt célszerű alaposan átgondolni és értékelni az előnyöket és hátrányokat, a lehetséges megoldásokat, mielőtt meghoznánk a döntést. Ugyanis bármilyen oktatási formát is válasszunk, az egy bizonyos hatással lesz a munkavállaló fejlődésére és karrierjére.

Gondoljuk, át, hogy mi a legalkalmasabb a dolgozóink munkatervéhez, a tanulási igényeihez és a cég általános pénzügyi helyzetéhez.

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella

Forrás

Ajándék munkaügyi szakértő

HR-esek Fóruma regisztrációhoz

A HR-esek Fórumán kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a koronavírus idején segítsük az emberi erőforrás területén dolgozó szakemberek munkáját. A HR-esek Fóruma ingyenesen használható és szakértőinktől is lehet kérdezni. 

Miért érdemes csatlakoznia?

  • Szakmai kérdése van a jelenlegi kihívásokkal kapcsolatban
  • Szakértői válaszokat keres
  • Megbeszélne egy új eljárást, témát
  • Kapcsolatot szeretne építeni

Regisztrált fórum használó