fbpx
Oldal kiválasztása

Az emberi erőforrás egy cég legfontosabb tőkéjét jelenti, amelynek gondozásával hatalmas sikereket lehet elérni. Viszont ellenkezőleg könnyen ez okozhatja a legnagyobb üzleti problémát. Ha az alkalmazottak nem rendelkeznek megfelelő képességekkel, nem tudnak minőségi teljesítményt nyújtani, az hamar a versenyképesség zsákutcájába vezet. Ennek elkerülése érdekében nagy hangsúlyt kell fektetni a tehetségek menedzselésére, mely az egyik legfontosabb szempont, hogy a szervezet működése produktív legyen.

Mi a tehetségmenedzsment (TM)?

A tehetségmenedzsment vagy más néven tehetséggazdálkodás, tehetségkezelés a vállalat és a HR olyan stratégiája, amely magába foglalja:

  • a megüresedett pozíciók, a tehetségek hiányának feltérképezését és azonosítását,
  • a tehetséges munkaerő vonzását, toborzását és kiválasztását,
  • készségeinek, szakértelmének fejlesztését,
  • teljesítményük folyamatos motiválását,
  • és az ideális munkaerő megtartását.

Egy olyan állandó folyamat, melynek elsődleges célja a tehetséges, motivált és elkötelezett munkaerő megteremtése, akire építeni lehet, és aki hosszú távon a cég megbízható alkalmazottja marad, ezzel biztosítva, hogy a vállalat elérje a kitűzött céljait.

Milyen tényezői vannak a TM folyamatnak?

Szükséges készségek meghatározása

Ehhez először is figyelembe kell venni, hogy a vállalatnak milyen céljai vannak, és hogy hova szeretne eljutni. Ennek alapján lehet meghatározni, hogy a munkavállalóknak milyen kompetenciákkal kell rendelkezniük. Ez azért nagyon fontos, mert nem mindegy, hogy ehhez új munkaerőt szükséges felvenni vagy megoldható a jelenlegi alkalmazottak továbbképzésével.

A megfelelő tehetségek vonzása

Ha új munkaerőre van szükség, akkor azt érdemes a lehető legcélzottabban toborozni. Ezt jól targetált hirdetésekkel és minél speciálisabb interjúval lehet a leghatékonyabban elérni. Ilyenkor nem elég az általános kérdéseket feltenni, hanem érdemes szituációkat eljátszani, teszteket kitöltetni vagy személyiségértékelést alkalmazni.

>

A meglévő alkalmazottak tovább fejlesztése

Fontos hangsúlyt kell fektetni a már meglévő dolgozók készségeinek fejlesztésére is, hiszen sok esetben ez költségkímélőbb és kézenfekvőbb megoldásnak bizonyul. Még akkor is, ha kiváló tehetségek kerülnek be a cégbe, a saját munkakörében mindenkinek fejlődnie kell. Csak így tudnak folyamatosan jól teljesíteni.

Fontos a folyamatos teljesítményértékelés

Ugyanis ez lehetővé teszi, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mire képesek a munkavállalóink. Helyt tudnak-e állni további feladatok teljesítésében vagy készségeik elérték a legfelső határt? Az utóbbi esetében továbbfejlesztésre lehet szükség, ezzel is megtakarítva az új emberek felvételének költségeit és egyben lehetőséget adva a jelenlegi munkavállalóknak a ranglétrán való előrejutáshoz.

Lényeges szempont a tehetségek megtartása

Ennek kiváltképp nagy jelentősége van, hiszen akkor hiába volt a tehetségekbe fektetett erőfeszítés. Juttatások, a megbecsülés kinyilvánítása vagy a kellemes munkakörnyezet biztosítása mind-mind segít abban, hogy a dolgozó jól érezze magát és elkötelezett legyen a cég felé.

Kit nevezünk tehetségnek?

Harsányi László pszichológus megfogalmazása alapján: „tehetségen azt a velünk született adottságokra épülő, majd gyakorlás, céltudatos fejlesztés által kibontakozott képességet értjük, amely az emberi tevékenység egy bizonyos vagy több területén az átlagost messze túlhaladó teljesítményeket tud létrehozni.” Lehet az szakmájában kiváló tudású szakember vagy nagy teherbírású esetleg fiatal talentumú munkavállaló.

Miért van szükség a tehetségmenedzsmentre?

Legegyszerűbben úgy fogalmazhatnánk meg, hogy azért van rá szükség, mert ez a vállalat egyik legfontosabb eszköze. Pontosan azért, mert a legmeghatározóbb vállalati tőkét, az emberi erőforrást hivatott magasabb teljesítményre ösztönözni. Amellett, hogy a hatékony tehetségmenedzsment vonzza és megtartja a tehetségeket, segít maximalizálni a munkavállalók értékét. Ám, még ettől is komplexebb előnnyel szolgál a vállalatok számára, mert:

Összességében javítja a vállalati teljesítményt

Vagyis nem csak egy ember teljesítményét fokozza, de a humán erőforrás tehetségének a menedzselése együttesen javítja a szervezet produktivitását. Sokkal többre lesz képes a vállalat, nagyobb dolgokat tud véghez vinni és célokat elérni, ha minden dolgozó a legjobb kompetenciákkal rendelkezik.

Fenntartja a versenyképességet

A tehetséges munkavállalók felvételével, fejlesztésével és megtartásával, a cég sokkal ellenállóbb lesz a kihívásokkal szemben és könnyebben át tud gördülni az útjába kerülő akadályokon. A változásokra pedig felkészültebben tud reagálni. Nem jelent problémát a váratlan helyzetek megoldása, hiszen a tehetséges alkalmazottak ezekben az esetekben is helyt tudnak állni.

Támogatja az innovációt és a digitális fejlődést

Az új technológiák alkalmazásához szükség van a digitális tudásra, amivel a tehetséges dolgozók már rendelkezhetnek. Ez segíti a vállalat innovációját és előrelépését a digitalizációban, mert a munkavállalók képesek alkalmazkodni a digitális környezethez és kezelni az új eszközöket.

Segít kialakítani a produktív csapatokat

A jó TM stratégiával elérhető, hogy ne csak egyéni tehetségek erősítsék a vállalat emberi erőforrását, hanem ezek a dolgozók egy csapatban kamatoztassák tudásukat. Ezzel nagyobb volumenű projektek is kivitelezhetőek, amik a céget előrébb vihetik a ranglétrán.

Csökkenti a fluktuációt

Minél tehetségesebb valaki, annál nagyobb értéket képvisel a cégben. Ha ezt a vállalat megbecsüli, az alkalmazottat ez arra ösztönzi, hogy ne máshol keressen munkát. Ha a szervezeten belül tud fejlődni és tehetségét kibontakoztatni, akkor nem máshol látja a növekedés lehetőségét.

Erősíti a munkáltatói márkát

Az elégedett és magas kvalitású munkavállaló a legjobb reklám a cégnek, hiszen élő példaként szolgál a munkakeresők számára, hogy a cégben dolgozni presztízst jelent. A dolgozók tehetségébe fektetett munka abszolút kifizetődik, hiszen hosszú távon erősíti a szervezet értékét a piacon.

Motiváló tényezőként hat

A tehetséges munkavállalók felvétele vagy a munkavállalók tehetségének fejlődése egyfajta inspirációként hat a többi dolgozóra, hogy ők is a fejlődés útjára lépjenek. A versenyszellem, a bizonyítani akarás többre sarkallja őket és ez egyben hozzájárul a vállalat növekedéséhez is.

Biztosítja a szakember utánpótlást

A munkavállalók készségeinek és személyiségének a fejlesztésével fel lehet készülni egy vezető vagy szakember váltásra. A meglévő tehetségek menedzselésével belső forrásból oldható meg az utánpótlás és nem kell külső emberi erőforrást igénybe venni.

A tehetségmenedzsment azonban nem csak a szervezetekre van jó hatással, hanem ugyanúgy a munkavállalók is profitálhatnak az előnyéből. Azáltal, hogy fejlődhetnek a személyes készségeik és szaktudásuk, nagyobb önbizalommal és magasabb minőségben tudják a munkájukat végezni. A jobb teljesítmény a munkavállaló megtartását eredményezi, amivel így hosszú távon anyagi egzisztenciát biztosíthatnak önmaguknak.

Egy talentum legyen az alkalmazott vagy vezető beosztású, biztosítani képes egy cég fennmaradását ebben a változékony világban. A tehetségek folyamatos és hatékony menedzselésével elérhető, hogy ne csak a munkavállalók, de a cég vezető szerepe is megmaradjon az adott üzleti piacon.

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella

ISMERJE MEG A KOMPETENCIA ALAPÚ INTERJÚTECHNIKÁT!

Azonnal használható, bevált módszerek a sikeres interjúztatáshoz, hogy garantáltan a megfelelő jelöltet válassza.

Dátum: 2022.01.28. 10.00 óra

Előadó: Korona Viktória - HR Tanácsadó

Szervező: OLM Akadémia

A webinárium díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráljon a workshopra és tegyen szert hasznos tudásra.

Ajándék munkaügyi szakértő

HR-esek Fóruma regisztrációhoz

A HR-esek Fórumán kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a koronavírus idején segítsük az emberi erőforrás területén dolgozó szakemberek munkáját. A HR-esek Fóruma ingyenesen használható és szakértőinktől is lehet kérdezni. 

Miért érdemes csatlakoznia?

  • Szakmai kérdése van a jelenlegi kihívásokkal kapcsolatban
  • Szakértői válaszokat keres
  • Megbeszélne egy új eljárást, témát
  • Kapcsolatot szeretne építeni

Regisztrált fórum használó