fbpx
Oldal kiválasztása

2020 jelentősen átformálta a munkakeresők igényeit. A koronavírus hatására az eddig is lényeges alapbér mellett fontos szempont lett a biztonság és kevésbé számottevő egy vállalkozás hírneve. Ezeken kívül a fiatal munkavállalók többek között a kiszámíthatóságot, a stabilitást és a rugalmas munkaidőt keresik a kínálkozó munkalehetőségekben.

A PwC Magyarország és a Zyntern.com is felmérést végzett a munkahelyválasztási preferenciák kapcsán. A korábbi évekhez képest a két különböző kutatás válaszaiból egyértelműen kitűnik a változás. A COVID-19 járvány nem csak a már dolgozó emberek prioritásaira volt hatással, de a pályakezdő munkavállalók véleményét is befolyásolta. Például a korábban a vonzónak számító ergonomikusan kényelmes munkakörnyezet most a háttérbe szorult. Helyette az egészséges munkahely más aspektusa került előtérbe. De hogy milyen egyéb tényezők határozzák meg a munkahelyválasztást zömmel a Z generáció körében?

A PwC Magyarország felmérése szerint…

Ebben a kutatásban 12 területre fókuszálva külön vizsgálták a 28 év alattiak és külön a 28 év felettiek preferenciáit, több, mint 35 000 munkavállaló közreműködésével. A válaszadók 3 csoportra oszlottak: a hallgatókra, a pályakezdőkre és a tapasztalt munkavállalókra.

A vizsgált fókuszterületek:

  • fizetés és bónuszok
  • személyes és szakmai fejlődés
  • egyéb nem pénzbeli juttatások
  • karrier
  • transzparens vállalati működés
  • munka és magánélet egyensúlya
  •  munka tartalma
  • nemzetköziség
  • vállalati kultúra
  • humán környezet
  • fizikai környezet
  • vállalat megítélése

A felmérés eredményei alapján kiderült, hogy mind a 28 év alattiak és felettiek elsődleges munkahely választási szempontja az alapfizetés fontossága, majd ezt követően a második helyen végzett a rugalmas munkarend és munkaidő. A harmadik helyet tekintve viszont már eltérő prioritások fogalmazódtak meg. Itt a 28 év alattiaknak a kiszámítható időbeosztás, a 28 év felettieknek pedig a közvetlen felettes vezetői stílusa lett a mérvadó. Ebből is látszik, hogy akiknek már vannak munkatapasztalatai, azok tudják, hogy nagyon sok múlhat a vezető személyiségén. Hogy mennyire bánik jól az alkalmazottaival vagy hogyan vezeti a céget.

Továbbá a kutatásból megtudhatjuk a 28 év alattiakat illetően azt is, hogy mely az a 15 szempont, ami befolyásolja őket egy munkahelyválasztásnál. A fenti ábrát megtekintve láthatjuk, hogy az említett első 3 preferencia mellett a munkahely biztonsága (pl. egy gazdasági válság idején) csak a 12. helyen szerepel.

Mit mond a Zyntern.com?

Az állásportál által végzett országos felmérés célcsoportját a 16-28 éves korosztály képezte. A 30 kérdésből álló kérdőívet több, mint 3000-en töltötték ki, ami többek között kitért a munkahelyi preferenciákra és fizetési igényekre. A kutatásban 60% nő és 40% férfi vett részt, akik az ország különböző felsőoktatási intézményeinek aktív és végzett hallgatói.

A felmérésből megtudhatjuk, hogy a kitöltők átlagos nettó bérigénye 242 500 Ft. A munkahelyválasztást tekintve a kérdőívben 17 szempontot értékelhettek a válaszadók. Ezekből pedig kiderül, hogy a megadott lehetőségek közül melyek a legjelentősebbek a számukra.

Az alábbi ábrán szereplő összesített eredmények alapján elmondható, hogy a 28 év alattiak körében első három helyen a:

\

nyitott támogató vezetők

\

cégen belüli előrelépési lehetőségek

\

változatos, szakmailag kihívó feladatok

jelentik a legfőbb indokot egy-egy munkahely kiválasztásánál. Míg a rugalmas munkaidő csak a 4. helyet érte el.

Forrás: Zyntern.com

Bár a két kutatásból különböző eredmények születtek, összességében elmondható, hogy a megfelelő bérezés, a rugalmas munkaidő és a kihívást jelentő szakmai feladatok hatnak legmotiválóbban a 28 év alatti munkakeresőkre. A 28 év felettieket tekintve viszonylag kevesebb információt ismerhettünk meg, de annyi biztos, hogy ők már valós munkahelyi tapasztalatok alapján keresik a számukra megfelelő munkahelyet. Ezért nekik már a vezető stílusa is számottevőnek bizonyul.

A két felmérésből fontos információkat szűrhetnek le a vállalatok, hogy melyek azok a fő preferenciák, amire oda kell figyelniük a toborzás során. Attól függően, hogy milyen munkavállalóra van szükségük. Hiszen más ösztönöz egy fiatal pályakezdőt és más egy tapasztalt munkakeresőt. Így az álláshirdetésekbe a keresett személy „nyomógombjait” érdemes belefoglalni, amivel célzottan meg lehet őt szólítani.

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella

Ajándék munkaügyi szakértő

HR-esek Fóruma regisztrációhoz

A HR-esek Fórumán kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a koronavírus idején segítsük az emberi erőforrás területén dolgozó szakemberek munkáját. A HR-esek Fóruma ingyenesen használható és szakértőinktől is lehet kérdezni. 

Miért érdemes csatlakoznia?

  • Szakmai kérdése van a jelenlegi kihívásokkal kapcsolatban
  • Szakértői válaszokat keres
  • Megbeszélne egy új eljárást, témát
  • Kapcsolatot szeretne építeni

Regisztrált fórum használó