fbpx
Oldal kiválasztása

2020. március 12-étől a munkaerőpiac radikális változásokon ment keresztül. A vállalatoknak nagyon gyorsan kellett alkalmazkodniuk a koronavírus okozta kialakult helyzethez. Új kihívásokkal, új körülményekkel kellett szembe nézniük és olyan intézkedéseket meghozniuk, ami befolyásolhatja a jövő generáció munkavégzését. Hogyan hatott a COVID-19 a munkaerőpiac szereplőire? Mi a megoldás a jövőre nézve?

A világjárvány hatására egyes szektorokban munkaerő hiány, míg más területeken munkaerő többlet alakult ki. Ez már önmagában is elég lenne, azonban a távolságtartás, az egészségügyi előírások betartása miatt új munkamódszerek és megoldások is életbe léptek. A munkáltatókban és a dolgozókban is a változásokkal együtt párhuzamosan nőtt a bizonytalanság érzése is.

A koronavírus hatása a munka világát nem csak most, de a jövőben is erősen meghatározza majd. Ez pedig befolyással lesz:

  • a munkaerő-piaci keresletre és kínálatra
  • a munkahelyek felépítésére
  • és az elvárt készségekre és képességekre.

Az eddig eltelt hónapokban az is megtapasztalható volt, hogy a túlkereslet helyett, a túlkínálat került előtérbe. De nem szabad megfeledkeznünk a digitalizáció és az automatizáció szerepéről sem, ami a pandémiás időszakban szintén hozzájárult a változások bekövetkeztéhez.

Milyen következményekkel járt a koronavírus hatása a munkaerőpiacon?

A járvány bizonyos szektorokat súlyosabban érintett. A KSH adatai alapján: a turizmus-vendéglátás, a szórakoztató ipar, a feldolgozóipar, az ingatlanközvetítés és a szállítmányozás került kimondottan kritikus helyzetbe. Ezek a vállalkozások a keresletcsökkenés, a korlátozó intézkedések miatt kénytelenek voltak jelentősen mérsékelni emberi erőforrás állományukat.

A létszámleépítések következtében megnőtt a regisztrált és nem regisztrált álláskeresők száma is. Ezen dolgozók döntő többsége alacsony iskolai végzettséggel vagy szakképzettséggel rendelkezik, ezért a helyzetüket ez jobban megnehezíti. Ők nagy valószínűséggel kisebb esélyekkel indulnak az álláspiacon. Nem igazán válogathatnak a munkák között, és egyáltalán nem biztos, hogy ugyanolyan vagy hasonló munkakörben tudnak majd elhelyezkedni.

Mivel a munkaerőpiacon a túlkínálat lett a jellemző, ezért a cégek könnyebb helyzetbe vannak az ideális munkaerő megtalálásánál és a bértárgyalásoknál is. Az, hogy egy pozícióra most még több potenciális jelölt közül választhatnak a munkáltatók, még inkább kiélesedik a bérek nagyságának meghatározása, ami azt is jelenti, hogy egyes munkavállalóknak egy ugyanolyan vagy másik munkakörben, kevesebb bérrel kell beérniük annál, mint amit korábban kerestek.

A Koronavírus-válság kihívások és HR válaszok című kutatási jelentés szerint a pandémia első hullámában a legnagyobb létszámcsökkenés a

  • felszolgáló
  • operátor
  • eladó
  • betanított munkás
  • szakács
  • értékesítő

munkakörökben volt tapasztalható. Azonban egyes vállalkozások – ahhoz, hogy működésüket meg tudják tartani – a létszámcsökkentésen túl a munkakörök megszüntetése mellett döntöttek. A kutatás alapján a következő munkakörökben volt leginkább tapasztalható a megszűnés:

  • eladó
  • felszolgáló
  • adminisztrátor
  • operátor
  • asszisztens
  • értékesítő.

Természetesen a csökkenés és megszűnés mellett voltak olyan munkakörök, ahol kifejezetten létszámnövekedés volt jellemző. Ezek pedig a

  • komissiózás/csomagolás
  • informatikus
  • futár
  • mérnök
  • ügyfélszolgálati munkatárs
  • raktáros.

Ennek oka, hogy a korlátozások hatására megnövekedett az online vásárlások, az ételrendelések száma. Még olyan cégek is átálltak az online értékesítésre, akik korábban csak fizikailag értékesítettek. Viszont azért, hogy ki tudják elégíteni a megnövekedett fogyasztói igényeket, a vállalkozásoknak több ember alkalmazására volt szüksége.

A digitális fejlődés szerepe

Bár a technológiai fejlődés eddig is érzékelhető volt a munkaerőpiacon, jelentősége mégis a koronavírus ideje alatt mutatta meg magát igazán. A digitalizáció, az automatizáció, a mesterséges intelligencia most még inkább átformálja a munka világát. Ez a pandémia alatt be is bizonyosodott, amikor például a cégeknek egyik napról a másikra kellett home office-ra átállniuk, de digitális technológiának köszönhetően sikeresen meg tudták lépni. Ahogy az előadások vagy üzleti megbeszélések lebonyolítását is gond nélkül áthelyezték a virtuális térbe.

A korlátozó intézkedések után ezek a digitális trendek nem tűnnek el, ugyanúgy velünk maradnak, sőt felgyorsulhatnak. Ez pedig új munkamódszerek és új üzleti modellek kialakulását, a hatékonyság és a termelékenység növelését eredményezhetik.

A technológia erősebb jelenléte a munkahelyeken a munkavállalóktól is friss digitális készségeket igényelnek és fognak igényelni. Sajnos, akik a krízishelyzet alatt elveszítették a munkájukat és a tudásuk nem volt naprakész, nem biztos, hogy könnyen tudnak majd újat találni. Hiszen ha az eddigi munkakörükben nem volt szükség különösebb digitális tudásra, akkor a gyorsan változó munkaerő-piaci feltételeknek nem biztos, hogy meg tudnak felelni.

Mi várható a jövőben?

A járványhelyzet okozta munkaerő piaci változások a jövőben is megmaradnak. Jellemző lesz a távmunkavégzés, ami egyben azt is jeleneti majd, hogy kevesebb irodahelyiséget kell fenntartani, ami költségmegtakarítást eredményez. Azonban a távoli munkavégzés azt is lehetővé teszi, hogy a vállalatok az ideális munkaerőt akár a határon túlról találják meg, így sokkal jobb esélyekkel toborozhatnak.

A toborzás során a munkáltatók a képességekre, kompetenciákra helyezhetik még inkább a hangsúlyt az iskolai végzettséggel szemben. Főleg a modern kori tudásnak lesz nagy szerepe, hiszen ezek a tényezők sokkal fontosabbnak bizonyulnak egy-egy munkakör betöltéséhez.

Az üzleti utak gyakorisága vélhetően csökkenni fog. Megnő az online megbeszélések, találkozók száma, ami hatással lesz a turizmus-vendéglátásban foglalkoztatottak létszámára. Ezzel ráadásul rengeteg idő is megspórolható, ami más értékteremtő tevékenységre fordítható át.

Új értékesítési csatornák kerülnek előtérbe. A korlátozásoknak és a digitalizációnak köszönhetően megnövekedett az online tranzakciók és vásárlások száma. Ami arra sarkalja a vállalatokat, hogy nyissanak a kiszállítás alapú megoldás és a virtuálisan nyújtott szolgáltatások felé (pl. online képzés)

Ahogy feljebb is említettük, egyre nagyobb teret nyer a mesterséges intelligencia és az automatizáció szerepe a cégekben is. Ez megoldást nyújthat a dolgozói távolságtartásra, a termelékenység növelésére és a humán erőforrás létszámának optimalizálására is.

A koronavírus után nagy valószínűséggel meg fog növekedni a pályaváltók száma is. Akik elveszítették az állásukat, azok új szakmában fognak munkát találni. Ehhez azonban új készségekre, szaktudásra lesz szükségük, amit már most érdemes megszerezniük.

Mi a megoldás?

A képességek hiánya a koronavírus előtt is jelen volt, de jelentőségük csak most lett igazán hangsúlyos és sürgető, mint például egy alapvető digitális készség, az online képzés vagy átképzés lehetősége.

A járványhelyzet alatt elbocsátott dolgozók közül sokan vállaltak átmeneti munkát, amivel a megélhetésüket tudják biztosítani. (például a vendéglátásból az ételkiszállításra álltak át). Viszont ahhoz, hogy a munkavállalóknak sikerüljön a számukra is egy egzisztenciálisan megfelelő munkakörben elhelyezkedniük, fontos, hogy tovább képezzék magukat. Erre a pandémiás helyzet egy tökéletes időzítés lehet. Akik még időben előnyükre fordítják ezt az időszakot, jobb lehetőségekkel indulhatnak egy új és akár magasabban fizető állás megszerzéséért.

De nem csak digitális készségekre van szükség. Olyan más kompetenciákra is szert kell tenni, amelyek a munkavégzéshez vagy kimondottan egy adott munkakör betöltéséhez szükségesek. Ezért is van nagy jelentősége a képző, átképző és fejlesztő programoknak, amelyek lehetőséget biztosítanak a hátrányba került személyeknek, hogy ők is versenyhelyzetbe kerüljenek az álláspiacon.

A munkaerőpiacon jelenleg is tart egyfajta átrendeződés, melynek végét nehéz előre meghatározni. Az eddig tapasztalt tendenciák alapján viszont fel lehet készülni egy válságos helyzetre és annak negatív hatásainak ellensúlyozására.

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella

Ajándék munkaügyi szakértő

HR-esek Fóruma regisztrációhoz

A HR-esek Fórumán kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a koronavírus idején segítsük az emberi erőforrás területén dolgozó szakemberek munkáját. A HR-esek Fóruma ingyenesen használható és szakértőinktől is lehet kérdezni. 

Miért érdemes csatlakoznia?

  • Szakmai kérdése van a jelenlegi kihívásokkal kapcsolatban
  • Szakértői válaszokat keres
  • Megbeszélne egy új eljárást, témát
  • Kapcsolatot szeretne építeni

Regisztrált fórum használó