fbpx
Oldal kiválasztása

A ma óvodás gyerekek a digitális technológiába születnek bele, ezért nem kérdés az, hogy a digitális tudás alapjait már ebben a korban szükséges lefektetni. Sokkal inkább fontosabb szempont az, hogy ezeket a kompetenciákat milyen eszközök és módszerek alkalmazásával segítenek elsajátítani a pedagógusok.

Persze, ehhez azonban arra van szükség, hogy ők is rendelkezzenek a neveléshez elegendő és naprakész technológiai tudással, hiszen az új, digitális generáció tudása gyorsan fejlődik, Szerencsére, az óvónők legtöbbje az Y generációhoz tartozik, akik belátják a korral való haladás szükségét és könnyebben tudnak ehhez alkalmazkodni. A digitalizáció óvodába való bevezetéséhez szükség van az innovációra nyitott és befogadó vezetőkre.

A versenyképes munkavállaló már gyerekként szert tesz a digitális tudásra. 3 részes cikksorozatunkban bemutatjuk, hogy miért fontos a digitális tudás elsajátítása már fiatal korban, mik jellemzik a generációk digitális tudását, mi is az az IKT és milyen a digitális felkészülés az oktatásban.

Az e-tudás alapja a digitálisan felkészült óvoda

A hagyományos nevelésbe sok jó gyakorlaton keresztül lehet beépíteni a digitális kultúra, műveltség elsajátítását. A pedagógusoknak meg kell tudni érteni a kisgyerekek digitális szükségleteit és megmutatni a helyes utat a virtuális világban. Az óvodában használt IKT eszközökkel lehetőség nyílik minden nebuló számára, hogy fejlődjenek, és új ismereteket szerezzenek. Az interaktív tábla és asztal, laptop, tablet, fényképezőgép, válaszadó rendszer vagy a különböző applikációk, szoftverek segítségével a gyerekeknél fejleszthető:

  • a kommunikáció,
  • a digitális kompetencia,
  • a kreativitás, a szem-kéz koordináció,
  • a koncentráció és kitartás,
  • az értelmi képesség és a szókincs.

Sokat segíthetnek a társas kapcsolatok kialakításában is. Fontos, hogy ezek az eszközök nem helyettesítik, hanem csak kiegészítik az óvodai nevelést, mint játék és tanulási eszköz.

A digitális technikát leginkább olyan területeken alkalmazzák, mint:

  • szórakozás, pihenés: mesenézés, zenehallgatás, játék
  • információ keresés: új ötletek és játékok megismerése
  • kreativitás, finom motorikus mozgás fejlesztése: rajzolás, színezés, építés, játékos feladatok megoldása
  • általános vagy speciális igényű gyerekek fejlesztése, tehetséggondozása.

A digitális eszközök megalapozzák a gyerekek tanulási kedvét. Fenntartja az érdeklődésüket és azonnali sikerélményre tehetnek szert. Nem csak, hogy pontos eredmények születnek, és azonnali visszacsatolást kaphatnak, de kideríthető az is, hogy egy iskola előtt álló gyereknél melyek azok a területek, amik gyengébbek, amiket még fejleszteni kell.

A digitális intelligencia fejlesztése az iskolában

A digitalizált oktatás már nem csak, mint lehetőség, hanem egy igény a társadalom, a diákok, a szülők részéről is. Lényeges a fejlődés, a tanítás környezetének átalakulása, amelyben a pedagógusok a gazdasági és társadalmi elvárásokat beiktatva adják át az információt és fejlesztik a diákok kompetenciáit.

Hiába tudják a tanulók használni az eszközöket, ez még nem jelenti azt, hogy fejlett digitális írástudással rendelkeznének. Az oktatás feladata, hogy jól felépített módszertannal fejlessze ezen készségüket, megtanítsa nekik az információk helyes kezelését, szűrését és feldolgozását és azt, hogy az információkat hogyan használják ők maguk is felelősségteljesen.

Az IKT eszközök megfelelő alkalmazása fejleszti a tanulási képességeket, jobb megértést és interaktív, egyénre szabott tanulási lehetőséget biztosít. A diákoknak könnyebb a figyelmüket összpontosítani és javul a tanuláshoz való pozitív hozzáállásuk. Önállóbbak, aktívabbak és motiváltabbak lesznek.

A technológiai tudás átadásához nélkülözhetetlen a pedagógusok megfelelő digitális kompetenciája és felkészültsége. Ennek fejlesztésére és fenntartására prioritásként kell tekinteni és ehhez folyamatos továbbképzést kell biztosítani.

A digitális technológia és szemléletmód oktatásba való integrálásának fő célja, hogy a jövő nemzedéke felkészüljön és megfeleljen a munkaerő piaci elvárásoknak. Fontos, hogy az iskolákban is megjelenő IKT eszközök (pl. laptopok, szélessávú internet lefedettség, interaktív tábla, digitális zsúrkocsi, vezeték nélküli alkalmazások, e-book olvasó, stb.) lehetőséget biztosítanak minden olyan tanulónak a digitális tudás megszerzésére, akik nem engedhetik meg maguknak egy-egy ilyen eszköz megvételét.

Már most is nagy igény mutatkozik a digitális kompetenciák iránt, azonban ez az irány néhány év múlva radikálisan nőni fog, hiszen a digitalizáció erősen meghatározza majd a munkák többségét.

A digitalizáció szerepe az oktatásban és a nevelésben főleg az elmúlt időszakban vált kiemelten fontossá. A koronavírus miatti kialakult helyzet – amikor az óvodai foglalkozásokat és az iskolai oktatásokat is virtuálisan kellett megoldani – erőteljesen éreztette a digitális technológia szükségességét az oktatási rendszerben. Nem csak az ilyen helyzetek áthidalásában, de az alapvető digitális kompetenciák, kognitív készségek elsajátítása szempontjából is óriási jelentőséggel bír.

A munkaerőpiacon ezekkel a technológiai képességekkel válnak versenyképes munkavállalóvá az iskolát bejező diákok. Ráadásul sok esetben olyan munkára készülnek fel, ami most még nem is létezik, de a digitalizáció eszméletlen ütemű terjedése miatt elengedhetetlen ez a fajta tudás megfelelő és piacképes ismerete.

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella

INGYENES ALKALMAZÁS OTTHONI MUNKAVÉGZÉSHEZ

Mi az HR-esek Fórumánál azért dolgozunk szakértőinkkel együtt, hogy a humán erőforrás területén dolgozók munkáját segíteni tudjuk. Ezért szeretnénk a figyelmébe ajánlani az OLM Rendszerek Home Office csomagját.  A távmunka jelenleg gyógyír sok cég számára a produktivitás fenntartásához ezért az alkalmazást most ingyenesen tudja használni.

Mik a csomag előnyei?

  • Költség és kötelezettségmentes
  • Távmunka kompatibilis
  • Könnyen kezelhető alkalmazás
  • 1db aláírással hitelesíthető (szkennelve is)
  • Törvényeknek megfelelő nyilvántartás

Ajándék munkaügyi szakértő

HR-esek Fóruma regisztrációhoz

A HR-esek Fórumán kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a koronavírus idején segítsük az emberi erőforrás területén dolgozó szakemberek munkáját. A HR-esek Fóruma ingyenesen használható és szakértőinktől is lehet kérdezni. 

Miért érdemes csatlakoznia?

  • Szakmai kérdése van a jelenlegi kihívásokkal kapcsolatban
  • Szakértői válaszokat keres
  • Megbeszélne egy új eljárást, témát
  • Kapcsolatot szeretne építeni

Regisztrált fórum használó