fbpx
Oldal kiválasztása

Az IKT eszközök (Informatikai és kommunikációs technológia) nem csak a számítógépet, tabletet és egyéb informatikai kütyüt jelöl, hanem magába foglal mindent, ami a digitális technológiával kapcsolatos.

A versenyképes munkavállaló már gyerekként szert tesz a digitális tudásra. 3 részes cikksorozatunkban bemutatjuk, hogy miért fontos a digitális tudás elsajátítása már fiatal korban, mik jellemzik a generációk digitális tudását, mi is az az IKT és milyen a digitális felkészülés az oktatásban.

Tehát IKT felhasználást jelent, ha:

  • QR kód beolvasással információhoz jutunk
  • képszerkesztő programmal grafikai anyagot készítünk és kinyomtatjuk
  • telefonunkkal képet vagy videót készítünk
  • videókonferencián veszünk részt
  • vagy chaten megosztunk egy oldalt/linket egymással, stb.

Az IKT eszközök és „okos” használatuk

Az okos eszközök használata során ajánlott néhány írott és íratlan szabályt betartani. Nem tanácsos ész és bizonyos korlátok nélkül használni az IKT eszközöket, mert akár jogi következményei is lehetnek. Az oktatásban a digitális bennszülöttek is megtanulhatják helyén kezelni az digitális világot.

Bár valóban hasznos és nagyon megkönnyíti a világháló az életünket, az interneten megjelenő információkkal és tartalmakkal körültekintően kell bánni. Nem mindegy, hogy adott információt milyen forrásból szerzünk be, ahogy az sem, hogy milyen személyes adatokat szolgáltatunk magunkról a virtuális térben. Fontos, hogy odafigyeljünk az oldalak érvényességére, a hitelességre és a megbízhatóságra.

A kütyük megfelelő használatára a közösségben is érdemes odafigyelni. Bizonyos viselkedésnormákat, etikai szabályokat fontos betartani, mert tiszteletlenség például az előadó helyett a telefonra figyelni, ha csak nem jegyzetelésre használjuk. De az is veszélyes, ha videó felvételt vagy képet készítünk egy személyről és azt a tudta nélkül felhasználjuk, mert ezzel személyi jogokat sértünk meg.

Főleg a gyerekeknél, diákoknál nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy már fiatalon megteremtsék az egészséges mértéket az eszközök használatában. Az okos kütyük túlzott alkalmazása rossz hatással lehet a gyerekekre. A virtuális világ beszippanthatja őket és a valóság helyett ebben a fikcióban kezdenek el élni. Megfelelő tájékoztatással és valódi élmények nyújtásával megelőzhető, hogy elveszítsék a kapcsolatot a valóságos dolgokkal.

Ahhoz, hogy a digitalizmus ne menjen a szellemi és fizikai egészség rovására a mennyiség helyett a minőségi használatot kell előtérbe helyezni, különben hamar megtapasztalhatjuk a kütyü használat hátrányait.

Kimerültséget okoz

a képernyők állandó és főleg túl közeli nézése túlságosan igénybe veszi a szemet. A nagy mennyiségű kék fény negatív hatása szem körüli fejfájást, száraz szemet vagy szemkáprázást okozhat. Már fiatal korban alvászavarokat idézhet elő, ami abban nyilvánulhat meg, hogy sokkal nehezebben alszunk el, romlik az alvás minősége, csökken az ideje és reggelente nehezünkre esik kinyitni a szemünket. Hosszú távon ez kimerültséghez vezet.

Csökken a fizikai erőnlét

az okos eszközökbe fektettet idő és energia elveszi a motivációt a mozgás iránt. Ez a fajta életmód csökkenti a fizikai erőnlétet, rossz testtartást és szintén kimerültséget eredményez. Rendszeres mozgással egyensúlyban tartható a szellemi és a testi egészség.

Romlik a tanulmányi átlag

erre leginkább a közösségi média van rossz hatással. Az állandó késztetés, hogy ne maradjunk le semmilyen történésről, a folyamatos ellenőrzés elveszi a figyelmet és nehezebb koncentrációt eredményez a tanulás során.

Függőséget okoz

az okostelefonok, a különböző applikációk és játékok, na meg a közösségi média varázsa valóságos dopaminként hatnak az agyunkra. A folyamatos használat során egyfajta elégedettséget, jutalmat érzünk, ami arra sarkall, hogy még többet foglalkozzunk velük. Internet és telefon nélkül már szinte elveszve, a világtól kirekesztve érezzük magunkat, elvonási tüneteket is produkálhatunk. Ezért fontos a kütyühasználatot kontroll alatt tartani, ami a gyerekeknél a szülök és a tanárok felelőssége is.

Természetesen, az okos eszközöknek nem csak negatív oldala van. Folyamatosan tapasztalhatjuk, hogy az újabbnál újabb fejlesztések mennyi plusz lehetőséget és új megoldásokat szolgáltatnak. A mértékletes és céltudatos eszközhasználattal a digitalizáció előnyeinek sorait élvezhetik a diákok is. Hogy csak néhányat említsünk:

Egyszerű kikapcsolódás

az interneten fellelhető rengeteg film, mese vagy játék könnyed szórakozást ígér a fiataloknak. Leköti a figyelmüket és ráadásul a hordozható eszközökkel bárhol és bármikor kikapcsolódhatnak. Ez bizonyos helyzetekben rendkívül nagy segítség tud lenni a szülőknek vagy a pedagógusoknak egyaránt.

Új kapcsolatok kialakulása

óvodás és alsó tagozatos diákok a szülők által, a felsős tanulók már saját maguk fedezhetnek fel hasonló érdeklődéssel rendelkező csoportokat a közösségi oldalakon. Szóljon akár egy közös hobbiról vagy valamilyen probléma megoldásáról, új ismeretségek születhetnek, a tanulók szélesebb körben szocializálódhatnak

Műveltség új dimenziója

az online térben szereplő rengeteg információ a világ dolgairól, az e-book és különböző ismeretterjesztő videók, online események korszerűen bővítik a tanulók tudástárát. Persze fontos, hogy ezek közül is ki tudják szűrni a releváns forrásokat. Ha érdeklődéssel és hasznosan böngésznek a világhálón, akkor egy komoly műveltségre tehetnek szert.

Motiváltság a tanulásra

sokkal érdekesebben és színesebben tudnak tanulni a diákok az okos eszközökkel. A videók vizuálisan segítenek megragadni a tudást, míg a plusz információk keresésével még mélyebb és több ismerethez jutnak. Érdekességeket fedeznek fel. Ez a fajta sikerélmény jobban ösztökéli őket a tanulásra, mint a hagyományos módszer.

Az IKT eszközök tudatos használata megalapozza és segíti a gyermekek tanulását azonban kiemelten fontos az, hogy ezeket az eszközöket hogyan használják az oktatásban. Sorozatunk harmadik részében a digitális felkészülés és a digitális intelligencia fejlesztéséről lesz szó.

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella

INGYENES ALKALMAZÁS OTTHONI MUNKAVÉGZÉSHEZ

Mi az HR-esek Fórumánál azért dolgozunk szakértőinkkel együtt, hogy a humán erőforrás területén dolgozók munkáját segíteni tudjuk. Ezért szeretnénk a figyelmébe ajánlani az OLM Rendszerek Home Office csomagját.  A távmunka jelenleg gyógyír sok cég számára a produktivitás fenntartásához ezért az alkalmazást most ingyenesen tudja használni.

Mik a csomag előnyei?

  • Költség és kötelezettségmentes
  • Távmunka kompatibilis
  • Könnyen kezelhető alkalmazás
  • 1db aláírással hitelesíthető (szkennelve is)
  • Törvényeknek megfelelő nyilvántartás

Ajándék munkaügyi szakértő

HR-esek Fóruma regisztrációhoz

A HR-esek Fórumán kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a koronavírus idején segítsük az emberi erőforrás területén dolgozó szakemberek munkáját. A HR-esek Fóruma ingyenesen használható és szakértőinktől is lehet kérdezni. 

Miért érdemes csatlakoznia?

  • Szakmai kérdése van a jelenlegi kihívásokkal kapcsolatban
  • Szakértői válaszokat keres
  • Megbeszélne egy új eljárást, témát
  • Kapcsolatot szeretne építeni

Regisztrált fórum használó