fbpx
Oldal kiválasztása

A fiatalkorban elsajátított digitális írástudás, a szoftverhasználat vagy a jó szövegértés szoros összefüggésben van a jó munkaerő piaci esélyekkel. Lehet érvelni a gyerekekre gyakorolt jó és rossz hatása mellett vagy ellen, de amilyen elképesztő gyorsasággal fonja körbe az életünket, a digitalizáció már az óvodából és az oktatásból sem hiányozhat.

Felkészít a jövőre és megtanítja az IKT eszközök (Információs és Kommunikációs Technológia) tudatos használatát. Ez az, amire nagy szükség van! Hiszen hazánkban még mindig számottevően jelen van a digitális analfabetizmus és hiába lógnak a diákok egész nap a telefonjukon, még az sem jelent egyet az értelmes digitális tudással. Mert a munkaerőpiacon a vállalati programok kezelésének elsajátítása szükséges, nem pedig a szórakoztató, népszerű szoftverek és applikációk használata. Ezáltal az elvárások egyre összetettebbek, a tudásbeli különbségek szakadéka pedig még mindig nagyon széles.

A versenyképes munkavállaló már gyerekként szert tesz a digitális tudásra. 3 részes cikksorozatunkban bemutatjuk, hogy miért fontos a digitális tudás elsajátítása már fiatal korban, mik jellemzik a generációk digitális tudását, mi is az az IKT és milyen a digitális felkészülés az oktatásban.

Kik állnak a digitális szakadék két végén?

A digitális szakadék külön választja azokat az embereket, illetve korcsoportokat, akik a digitális és infokommunikációs eszközöket illetően rendelkeznek, és nem rendelkeznek valamilyen tudással. Ebben a szakadékban nem csak egyféle megkülönböztetésről beszélhetünk. Ez a differencia több területre is osztható, pl. az internetet használók és nem használók, okos eszközöket használni tudók és nem tudók vagy programokat, szoftvereket alkalmazni vagy nem alkalmazni tudók táborára.

A digitális szakadékot jellemzően korosztálybeli, anyagi, kulturális, gazdasági vagy iskolázottsági tényezők alakítják ki.

Az oktatásnak fontos szerepe van a digitális szakadék fölötti híd kiépítésében. Segít megteremteni és növelni a digitális műveltséget, ugyanis nem csak arra tanít meg, hogyan használjuk a különböző eszközöket, de azt is, hogyan értelmezzük a világhálón lévő tartalmakat. Lényeges szempont továbbá, hogy biztosítva legyenek az IKT eszközökhöz való hozzáférés és a megfelelő internet lefedettség nem csak az otthonokban, hanem középületekben, tömegközlekedési eszközökön vagy közterületeken.

A híd kiépítésében tudatosítani kell a digitális fejlődés pozitív és negatív aspektusait is, mely szerint, ha jól kezeljük a digitális tudást, akkor…

  • új, eddig ismeretlen lehetőségek fedezhetünk fel
  • magabiztosan vehetünk részt online közösségekben
  • lehetőségünk nyílik az ún. élethosszig tartó tanulásra
  • könnyebben helyt állunk az online/távoktatásban
  • jobb esélyekkel indulunk el a munkaerőpiacon.

Negatív szempontból viszont hiába van meg a technikai infrastruktúra, ha nincs meg hozzá a megfelelő felhasználói ismeret. Az internet számos veszélyt és ártó szándékot tartogat magában, amit csak hozzáértő tudással lehet kiküszöbölni.

A digitális szakadék jellemzően megmutatkozik a generációk között, amit – hétköznapi példával élve – személyesen is megtapasztalhatunk, amikor a gyerekek tanítják a szülőket vagy a nagyszülőket az internet vagy az okostelefon használatára.

Mi jellemzi az X, Y és Z generációk digitális tudását?

Az X generáció (1965-1980)

azok a digitális bevándorlók, akik nem születtek bele a digitális világba, hanem ezekkel a technikai eszközökkel rendszerint felnőttként vagy fiatal felnőttként kerültek kapcsolatba. Ezen tudásuk ezért sem annyira kiforrott, de nyitottak a változásra. Ők voltak az elsők, akik megtapasztalhatták a digitális fejlődés kiugrását. Használhatták az első számítógépeket, az első nyomógombos mobiltelefonokat, megélték az internet bevezetését.

Az Y generáció (1981-1995)

a digitális bennszülöttek egy korai csoportja. A digitális technológia már nagyon korán megjelent az életükben. Számukra sokkal természetesebb ezen kütyük használata a munkájukban és a magánéletükben, amik most már nagyban meghatározzák ezeket a területeket. Feladataik elvégzése során szinte nélkülözhetetlenné vált a használatuk, a kommunikáció és a kapcsolattartás pedig jellemzően a chatre, az online térre összpontosítják.

A Z generáció (1996-2010)

az igazi digitális bennszülöttek. Ezt a korcsoportot már születése óta körbeveszi a digitális világ, ők ebben nevelkednek fel. A technikai eszközök, az internet és a különböző alkalmazások, szoftverek magától értetődőek a számukra. Teljesen más tanulási, kommunikációs és információszerzési képességekkel rendelkeznek, mint elődeik, mely területeket maximálisan átsző a digitalizáció. Az információkhoz gyorsan jutnak hozzá és azokat gyorsan is fogadják be és dolgozzák fel, és képesek egyszerre több mindennel foglalkozni. A lényeges különbség az X és Z generáció között a gondolkodásmódban mutatkozik meg, mely az oktatási rendszerben is kihívásokat vet fel.

Nem mehetünk el az Alfa generáció mellett sem, akik 2010 után születtek és, akik közül legidősebbek is még csak alsó tagozatos tanulók. Túlzottan sok információ még nem áll róluk rendelkezésre, az azonban már most tisztán kivehető, hogy a digitális tudást szinte az anyatejjel szívják magukba. Javarészt már az óvodába lépés előtt képesek használni az érintőképernyős telefont vagy tabletet és nem idegen számukra a Youtube vagy a smiley-k használata sem.

Ezeknek a digitális gyerekeknek a figyelmét és érdeklődését jobban lekötik az IKT eszközök, mint a hagyományos játékok. Már a Z generációra is jellemző multitasking az Alfáknál már természetes módon lesz jelen, anélkül, hogy ez nekik valamilyen hátrányt jelentene.

Sorozatunk második részében bemutatjuk az IKT eszközöket és azok “okos” használatát.

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella

INGYENES ALKALMAZÁS OTTHONI MUNKAVÉGZÉSHEZ

Mi az HR-esek Fórumánál azért dolgozunk szakértőinkkel együtt, hogy a humán erőforrás területén dolgozók munkáját segíteni tudjuk. Ezért szeretnénk a figyelmébe ajánlani az OLM Rendszerek Home Office csomagját.  A távmunka jelenleg gyógyír sok cég számára a produktivitás fenntartásához ezért az alkalmazást most ingyenesen tudja használni.

Mik a csomag előnyei?

  • Költség és kötelezettségmentes
  • Távmunka kompatibilis
  • Könnyen kezelhető alkalmazás
  • 1db aláírással hitelesíthető (szkennelve is)
  • Törvényeknek megfelelő nyilvántartás

Ajándék munkaügyi szakértő

HR-esek Fóruma regisztrációhoz

A HR-esek Fórumán kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a koronavírus idején segítsük az emberi erőforrás területén dolgozó szakemberek munkáját. A HR-esek Fóruma ingyenesen használható és szakértőinktől is lehet kérdezni. 

Miért érdemes csatlakoznia?

  • Szakmai kérdése van a jelenlegi kihívásokkal kapcsolatban
  • Szakértői válaszokat keres
  • Megbeszélne egy új eljárást, témát
  • Kapcsolatot szeretne építeni

Regisztrált fórum használó