fbpx
Oldal kiválasztása

Képzeljük el, ahogy lelkesen dolgozunk home office-ban! Az ágyból felkelve kényelmesen megreggelizünk, felöltözünk és az otthon melegében hozzálátunk a napi feladatainkhoz. Nem kell korán reggel a dugóban ülni, nincs rohanás, nem késünk el, nincs az az állandó stressz, amit nap, mint nap emiatt át kell élni. Csak a munka és mi.

Alkalmazottaink szerencsés esetben minden napjukat így kezdik el. Hogy ez továbbra is így maradjon és elkötelezettek legyenek a cég iránt, inspirálni kell őket, célokat kell adni nekik. De hogyan tartsuk dolgozóinkat motiváltan, hogy mindennap ugyanolyan lelkesen végezzék a munkájukat otthon, távol a csapattól?

Legyen szó akár egy kényszerhelyzet miatt kialakult home office-ról, vagy akár csak szimplán ilyen formában dolgozzanak a beosztottjaink, a motiváció növelésével még a nehezebb időkben is fenntarthatjuk és fokozhatjuk a munkavállalóink produktivitását. Ezt nem elég azonban csak egyszer megtenni, a motiválásnak folyamatosnak kell lennie. Viszont ahhoz, hogy egy vezető valóban képes legyen jól ösztönözni, neki is motiváltnak kell lennie. Másként nem tudja átadni azt a lelkesedést, ami felébreszti a dolgozóban a munka iránti elszántságot.

Bár a legerősebb bíztatásnak is gátat szabhat, ha a magánéletben nincs minden rendben. Ezért a vezetőnek ismernie kell a munkavállaló otthoni körülményeit, személyes helyzetét:

  • minden infrastrukturális feltétel adott-e, hogy megfelelően tudja végezni a munkáját?
  • a magánéletében (családdal/párjukkal/gyerekükkel) minden rendben van?

Bármilyen probléma merülne fel, nyújtsunk neki segítő kezet saját magunk személyében vagy akár egy szakember bevonásával. Illetve még mielőtt követelményeket támasztanánk a dolgozóval szemben, mindig vegyük figyelembe az aktuális helyzetét, hogy van-e valami, ami csökkentheti a teljesítményét.

Mi ösztönzi a munkavállalót?

A legtöbb esetben erre azt a választ kapnánk, hogy a pénz. Ez valóban igaz, de ennél azért összetettebb a dolog, mélyebbre kell ásni.

A motiváció folyamatos fenntartásához a kulcs a gyakori kommunikáció! Ez azért fontos, mert ha valóban törődünk az alkalmazottainkkal és őszintén érdeklődünk irántuk, akkor kialakul bennük egyfajta elköteleződés. Érzik, hogy tényleg számítanak és nem csak gépként vannak kezelve és ez erős ösztönzőként hat rájuk.

Szükség van arra, hogy rendszeresen pozitív visszajelzéseket adjunk! Kell, hogy a munkavállaló érezze, tudja, hogy jól csinálja a munkáját. Ha mindig csak azért szólunk, hogy valami nem jó, valamiben hiba van, akkor elveszíti kedvét a munka iránt. Nem fogja magát jónak, hasznosnak érezni.

Ezért is el kell ismerni a dolgozó erőfeszítéseit, eredményeit! A sikeres teljesítményt valamilyen jutalommal kompenzáljuk, hiszen mindenkiben ott van az igény, hogy a munkája kitüntetést kapjon. Ez lehet bónusz, ajándéktárgy, a hónap dolgozója cím vagy bármi, ami inspiráló. A lényeg, hogy az értékes munkát valamiféleképpen díjazzuk!

Erős hajtóerő az alkalmazottaknál az előrelépés lehetősége is! A nagy bizonyítási vágy leginkább csak az új munkavállalókban van meg, de ők is csak egy ideig buzgóak. Ezért kell egy cél, ami felé haladni lehet, ami motiválja a dolgozót a folyamatos, magas teljesítményre.

Mi segít igazán jól motiválni?

Ahhoz, hogy valóban hatékonyan és személyre szabottan tudjunk motiválni, ismernünk kell a munkavállalók belső, egyéni motivációs tényezőit. Ezek segítségével sokkal hatásosabb ösztönzést érhetünk el. Megérthetjük, hogy mire van szüksége az alkalmazottnak ahhoz, hogy valóban elégedett legyen a munkájában, ami hozzájárul a megtartásához is.

Ezeket a tényezőket tökéletesen jellemzi és összefoglalja a motivációs térkép, ami 3 csoportba sorolja a 9 belső motivátort.

Kapcsolat motivátorok

Megőrző (Defender)

fő motivációja a biztonság, a stabilitás. Fontos számára, hogy tudja, pontosan mi és hogyan fog történni. Mikor kerül sor a megbeszélésekre, milyen platformon, pontosan hogyan fognak zajlani a munkafolyamatok. Megnyugtatást ad neki, ha a vezető mindig tájékoztatja őt, hogy mi várható a jövőben. Hogyan alakul a fizetés? Várható-e elbocsájtás? Az ilyen típusú munkavállaló a teljes biztonságérzetben tud igazán koncentrálni a munkájára.

Barát (Friend)

ő az, akiknek fontos a társaság, a beszélgetések, ezért az elszigeteltséget ő nehezebben éli meg. Hiányoznak neki a személyes kapcsolatok. Ezen könnyíthetünk, ha biztosítunk egy olyan platformot, chatszobát, ahol a kollégák munkahelyi és magánéleti témákat tudnak megbeszélni. Szervezhetünk online közös kikapcsolódást csapatépítés jelleggel, ahol kötetlenül, „munkahelyen kívül” beszélgethetünk velük egy kávé/tea/ebéd mellett. Ez erősíti a csapatszellemet és a hovatartozás érzését.

Sztár (Star)

ahogy a neve is utal rá, a sztár típus fő mozgatórugója az elismerés. Őt az élteti, ha megbecsülik, érdemre méltatják a munkáját, az eredményeit. Ezért ebben a válsághelyzetben fontos, hogy minden apró feladat elvégzéséért, minden nap visszajelzést adjunk, dicsérjünk. Ettől sokkal elszántabban végzi a feladatait, könnyebben megbirkózik az elszigeteltséggel.

Eredmény motivátorok

Irányító (Director)

a fölérendelt szerepben teljesedik ki. Akkor érzi magát egésznek, ha irányíthat másokat. Ez több felelősséggel is jár, de ezt szívesen vállalja is. Épp ezért rá motiválóként hat, ha valamire ráhatása van, egy-egy fontos dologban dönthet, másokat mentorálhat. Nyugodtan lehet rábízni a céget meghatározó feladatokat, azonban előtte győződjünk meg képességeiről, biztos tudásáról.

Építkező (Builder)

neki az anyagi biztonság, a magas egzisztencia megteremtése a cél. Hajlamos a versengésre. A Megőrző típushoz hasonlóan fontos számára, hogy biztonságban tudja az állását és mindig pontosan tisztában legyen a fizetésével kapcsolatos információkkal.

Szakértő (Expert)

szereti, ha mindenről pontos információval rendelkezik. Nála oda kell figyelni, hogy minden hivatalosan is alá legyen támasztva, megbízható forrásból kapja a híreket.

Fejlődés motivátorok

Alkotó (Creator)

az alkotót a kreativitás, az alkotás szelleme viszi előre. Számára lényeges, hogy valami újat találjon ki, újat hozzon létre. Legyen ez akár egy megoldás, egy új eszköz vagy módszer. Érdemes vele megosztani, lehetőséget adni neki egy probléma megoldásában. Vonjuk be őt az innovációt igénylő feladatokba is. A legjobb, ha szabad kezet adunk neki, akkor tud igazán kiteljesedni az alkotóképessége.

Szabad szellem (Spirit)

számára a szabadság érzése a legfontosabb. Az otthoni munkavégzést neki találták ki, hiszen szeret egyedül és függetlenül dolgozni. Az állandó ellenőrzés frusztrálja őt. Ő az, akinek elég kiadni a feladatokat, az elvárásokat, megszabni a határidőt és hagyni, hogy a maga tempójában és idejében végezze el a munkáját.

Felfedező (Searcher)

ő a legfogékonyabb a változásokra. Könnyen alkalmazkodik az új helyzetekhez és ezekben igyekszik olyan hasznos megoldásokat találni, amivel értéket teremthet. Általában idegesíti, ha értelmetlen dolgokkal kell foglalkoznia, ezért ha lehet, nála ezeket kerüljük. Azonban nagyon jó abban, hogy a szervezet vízióját segítse elérni. Motivációja az, hogy tudja, hogy valóban értelmes és hasznos munkát végez, erről pedig fontos, hogy visszajelzést is kapjon.

A motivátorok esetében sincs olyan, hogy csak egyetlen típus a meghatározó. Egy emberben mindegyik jelen van valamilyen szinten, de csak egy dominál igazán. Ez az egy, ami nagyobb százalékban jellemzi, ez a fő hajtóereje a munkavállalónak, amire építkezhetünk.

Azt azonban figyelembe kell venni, hogy az élethelyzeti és környezeti változások hatására más lesz fontos a dolgozónak, más motivátor fogja átvenni nála a főszerepet.

HR-esek Fóruma tipp:

Kérdezzen szakmai csoportjainkban és tudja meg hogyan építenek erős vállalati kultúrás a távolból szakétrőink és hasonló területen dolgozó kollégái.

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella

INGYENES ALKALMAZÁS OTTHONI MUNKAVÉGZÉSHEZ

Mi az HR-esek Fórumánál azért dolgozunk szakértőinkkel együtt, hogy a humán erőforrás területén dolgozók munkáját segíteni tudjuk. Ezért szeretnénk a figyelmébe ajánlani az OLM Rendszerek Home Office csomagját.  A távmunka jelenleg gyógyír sok cég számára a produktivitás fenntartásához ezért az alkalmazást most ingyenesen tudja használni.

Mik a csomag előnyei?

  • Költség és kötelezettségmentes
  • Távmunka kompatibilis
  • Könnyen kezelhető alkalmazás
  • 1db aláírással hitelesíthető (szkennelve is)
  • Törvényeknek megfelelő nyilvántartás

Ajándék munkaügyi szakértő

HR-esek Fóruma regisztrációhoz

A HR-esek Fórumán kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a koronavírus idején segítsük az emberi erőforrás területén dolgozó szakemberek munkáját. A HR-esek Fóruma ingyenesen használható és szakértőinktől is lehet kérdezni. 

Miért érdemes csatlakoznia?

  • Szakmai kérdése van a jelenlegi kihívásokkal kapcsolatban
  • Szakértői válaszokat keres
  • Megbeszélne egy új eljárást, témát
  • Kapcsolatot szeretne építeni

Regisztrált fórum használó