fbpx
Oldal kiválasztása

Természetesen, itt most nem egy tengerparti nyaralásról van szó! Az elmúlt időszak, amit a koronavírus fenekestől felforgatott, alaposan rányomta bélyegét a munkahelyekre és ezáltal teljesen átértékelődtek a munkavállalói prioritások is. Ami 3-4 hónappal ezelőtt még bevált módszerként működött, az mostanra új megvilágításban lépett színpadra, ami egészen új élményekkel hat a munkavállalói lojalitásra. De mik is ezek az impulzusok? Hogyan befolyásolják a dolgozó teljesítményét? Mennyire működőképes így egy munkahely hosszú távon?

Lassan, de biztosan a vállalatok elkezdtek visszaállni a megszokott munkarendbe, amit az aktuális szabályokhoz és a rendelkezésükre álló információkhoz mérten igyekeznek megoldani. Sajnos, senki sem rendelkezik erre a helyzetre egy jól bevált forgatókönyvvel és a bizonytalanság is ott lóg a levegőben, hiszen még felütheti fejét a vírus második hulláma.

A pandémiás helyzet kialakított olyan új elvárásokat, amik nem csak a hétköznapjainkat változtatta meg, de a cégekben is kihívás elé állította a munkaadókat.

A munkahelyi higiénia maximális biztosítása, a visszatérés fokozatossága vagy épp ellenkezőleg, az otthoni munkavégzés további lehetősége, néhány olyan tényező, ami hozzájárul a dolgozó jól-létéhez.

A járvány időszaka azonban sok helyen a szervezeti kultúrát is átalakította akár a köszönés vagy az ügyfelekkel való találkozás, kapcsolattartás tekintetében. A közösségi terekben a maszk viselése lett a „divat”, a távolságtartás a személyes kapcsolatok része lett és a közös étkezések is elmaradnak.

Most, amikor rengeteg a változás, a munkavállalóknak szüksége van a biztonságra, az empatikus és felelős vezetői attitűdre, és az is nagyon fontos, hogy az igényeik is figyelmet kapjanak.

Nem biztos, hogy mindenki az irodában dolgozna

A pandémiás időszak egyben a távmunka főpróbáját is magával hozta. E sokaknál bebizonyította, hogy a jó teljesítmény nem függ össze az irodai munkavégzéssel. Ugyanolyan, sőt sok esetben magasabb hatékonysággal is dolgoztak az alkalmazottak, mint azelőtt.

Azoknak, akik megtapasztalták a home office-t, nem csak egyfajta kényelmet és komfort érzetet biztosított, de egy olyan biztonságos környezetet is jelent a számukra, ahol védve érzik magukat egy esetleges vírussal szemben. Hiszen azoknak, akik tömegközlekedéssel jutnak el a munkahelyükre, ez szintén egy rizikó faktort jelent.

Emellett felmerülnek olyan kérdések, amelyek meghatározzák azt, hogy a munkavállaló valóban készen áll-e arra, hogy újra a munkahelyéről dolgozzon.

  • Ha szülő, akkor a gyerekfelügyeletet meg tudja-e oldani?
  • Hatékonyan tud otthonról dolgozni a munkavállaló?
  • Minden feltétele adott a hosszú távú otthoni munkavégzéshez?
  • Stressz tényezőt jelent-e számára, hogy ismét az irodából dolgozzon?
  • Egészségileg veszélyeztetett csoportba tartozik?
  • Vagy együtt él-e olyannal, akire kockázatot jelent az újbóli munkába járása?

Azoknak, akiknek az otthoni munkavégzés egyenlő a well-beinggel, pozitív kilátást jelent, hogy jó eséllyel egyre szélesebb körben elfogadottá válik a home office. Természetesen minden munkahely egyedileg határoz úgy, hogy ezzel milyen mértékben kíván élni.

A távmunka elterjedése azonban nem azt jelenti, hogy irodákra már nem is lesz szükség. Nem minden munkavállaló jövőképe, hogy hosszú távon otthonról dolgozzon és ezért az ő jól-létüket lehet, hogy ez épp ellenkezőleg befolyásolná. Az iroda számukra az a hely, ahova belépve külön tudják választani a munkát a magánélettől, így koncentráltabban tudnak dolgozni.

Ezeknek a munkavállalóknak az irodai jelenlét egyfajta élményt jelent, ahol a kollégákkal – most még bizonyos szabályokat betartva – együtt tudnak lenni. De azért is van szükségük, hogy a munkahelyen dolgozzanak, mert pl. az otthoni környezetük ezt nem teszi lehetővé, nincs megfelelő, saját eszközük vagy egyszerűen nem bírják az elszigeteltséget.

Együtt külön is könnyebb!

Alapvető emberi szükséglet a valahova tartozás érzése. A munkavállalónak is szüksége van a tudatra, hogy egy csapathoz tartozik, függetlenül attól, hogy milyen időközönként vagy egyáltalán nem találkozik a kollégákkal. Ezért a folyamatos formális kapcsolattartás mellett jó ötletnek bizonyul különböző programokat vagy játékokat szervezni akár online is, mint pl. közös kávézások vagy valamilyen közös testmozgás (torna, jóga), ami erősíti a csapatkohéziót és egyben tartja a munkavállalói gárdát.

Minden ilyen jellegű kezdeményezésnél figyelembe kell venni a dolgozók igényeit is, mert csak ekkor fogja elérni a kívánt hatást. Mivel nem mindenki képes elengedni magát a kamera előtt, így nem biztos, hogy minden munkavállaló részt vesz egy-egy ilyen online összejövetelen. Ilyen esetben érdemes kedvesen megérdeklődni, hogy nekik milyen program vagy esetleg időpont lenne ideális, ami még a komfortzónájukon belül van, és szívesen támogatnák a kezdeményezést.

A közös élmények növelik a ‘well-being’ érzését és a dolgozók is lelkesebben állnak a munkához, ami a teljesítményük színvonalát is emeli. A csapatösszetartás elkötelezettséget szül, ami csökkenti a fluktuációt és pozitívan hat a vállalat működésére.

A dolgozói jól-létet támogatja a szervezet rugalmas és megértő attitűdje. Nyitottsággal és az innovatív megoldásokat is befogadó hozzáállással sokkal könnyebben megteremthető egy mindenki számára kedvező környezet, melyben – még egy ilyen változásokkal teli időszakban is – gördülékenyen vehetőek az akadályok.

Az alkalmazotti élmény (ami jelentsen akár egy home officet vagy modern irodai környezetet) nem zárja a ki a hatékony, minőségi és koncentrált munkavégzést. Ha az emberek jól érzik magukat, az a munkájukon is meglátszik és ebből a cég is profitálhat.

A munkavállaló teljesítménye, munka iránti lelkesedése szorosan összefügg a well-being érzésével, így érdemes erre kiemelt figyelmet fordítani. Ezt semmilyen körülmény között sem tanácsos elhanyagolni, hiszen már csak egy kötetlen beszélgetéssel, őszinte érdeklődéssel is nagyon sokat tehetünk, ami nem kerül semmibe.

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella

INGYENES ALKALMAZÁS OTTHONI MUNKAVÉGZÉSHEZ

Mi az HR-esek Fórumánál azért dolgozunk szakértőinkkel együtt, hogy a humán erőforrás területén dolgozók munkáját segíteni tudjuk. Ezért szeretnénk a figyelmébe ajánlani az OLM Rendszerek Home Office csomagját.  A távmunka jelenleg gyógyír sok cég számára a produktivitás fenntartásához ezért az alkalmazást most ingyenesen tudja használni.

Mik a csomag előnyei?

  • Költség és kötelezettségmentes
  • Távmunka kompatibilis
  • Könnyen kezelhető alkalmazás
  • 1db aláírással hitelesíthető (szkennelve is)
  • Törvényeknek megfelelő nyilvántartás

Ajándék munkaügyi szakértő

HR-esek Fóruma regisztrációhoz

A HR-esek Fórumán kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a koronavírus idején segítsük az emberi erőforrás területén dolgozó szakemberek munkáját. A HR-esek Fóruma ingyenesen használható és szakértőinktől is lehet kérdezni. 

Miért érdemes csatlakoznia?

  • Szakmai kérdése van a jelenlegi kihívásokkal kapcsolatban
  • Szakértői válaszokat keres
  • Megbeszélne egy új eljárást, témát
  • Kapcsolatot szeretne építeni

Regisztrált fórum használó