fbpx
Oldal kiválasztása

Ahogy a távmunka egyre jobban beszivárog a munkahelyekre, ez új kihívásokat hoz magával egy csapatorientált vállalati kultúra megteremtésében, újraformálásában. Sok kérdést vet fel, hogy vajon ezek a változások, a vezetői döntések mennyire lesznek jó hatással a cégre, a munkavállalók lojalitására, a teljesítményre.

Az erős kultúra kialakításában és fenntartásában nagyon sok függ a vezetők innovatív hozzáállásától és a munkaerő felelősségtudatától. A cél, hogy ezzel – a távmunkát is támogató szervezeti kultúrával – a dolgozói gárda teljes mértékben azonosulni tudjon.

A vállalati kultúra, mint a szervezet lelke hatással van a cég sikerére és megítélésére. Nem elég, hogy csak jó legyen, de támogatónak és a makro- és mikrokörnyezeti változásokra is fogékonynak kell lennie.

Egy jó kultúra segít:

  • megtalálni az ideális munkaerőt,
  • az alkalmazottak elköteleződésében és megtartásában,
  • a motiváció fenntartásában,
  • a célok kitűzésében,
  • a márkaépítésben.

Egy erős kultúra szilárd közösséget formál! Felértékelődik az innovatív szemlélet és növeli az érzelmi intelligenciát, melynek alapköve az empátia, a felelősségvállalás és a bizalom.

Távmunka során ezek a készségek elengedhetetlenek, hiszen egy csapat az embereitől erős igazán, az emberek pedig attól, amilyen kultúra összeköti őket.

Milyen módszerek segítenek ezt megteremteni távmunkában?

Technikailag is kiváló kommunikáció

Távmunkában már alap, hogy minden technikai eszköz a rendelkezésre álljon a hatékony munkavégzéshez. Hogy a kommunikáció minél gyorsabb és probléma mentesebb legyen, ahhoz a vállalat működését támogató program szükséges. Egy jó beruházás lehetővé teszi az élménydús és folyamatos kommunikációt, ami jó hatással van a kollégák közti szorosabb kapcsolat kialakítására és a motiváltságra. Fontos, hogy a használatával időt takarítsunk meg és növelje a produktivitást, ami rentábilis megtérülést eredményez.

A valóban kiváló szoftverek értéket teremtenek a cégben, a kultúrát innovatívabbá formálják, ami ma már egyáltalán nem elhanyagolgató szempont.

Ledolgozott órák helyett eredmény

Be lehet tartani a napi 8 órás munkavégzést, a munkavállaló folyamatos ellenőrzését, de nem biztos, hogy hosszú távon ez megoldásra vezet. Az emberek nem ettől lesznek termelékenyebbek, csupán a stressz fokozódik bennük. Ha munkaórák helyett a teljesítményre, az eredményekre helyezzük a hangsúlyt, az sokkal inkább ösztönzőleg hat.

A dolgozó saját maga felel a munkájáért, az idejét pedig úgy osztja be, ahogy neki a legjobb. Amikor valóban a leghatékonyabban tud dolgozni. Ez a fajta rugalmasság, szabadság és kényelem növeli a vállalat iránti elköteleződést természetesen, akinél ez egy fontos motiváló tényező. Az ilyen munkavállaló hajlandó akár még többet tenni a cég növekedéséért, nem csak a tőle megkövetelt feladatokat végzi el.

A bizalom ereje

A távmunka nem működhet bizalom nélkül. Ennek mindkét fél részéről kölcsönösnek kell lennie és a legalapvetőbb szerepe van az eredményes, hosszú távú együttműködésben. Ezért a felépítése a kultúrában nélkülözhetetlen.

Vezetőként már a kezdetektől fogva hinni kell abban, hogy a munkavállaló valóban becsületesen és odaadóan végzi a munkáját. Fontos, hogy ezt mindig tudassuk és éreztessük is vele, és biztosak lehetünk benne, hogy ugyanezt fogjuk mi is visszakapni. Igyekezzünk egy baráti, jó viszonyt kialakítani a beosztottunkkal, és ha ezt a kialakult bizalmat fenn tudjuk tartani, akkor munkakapcsolatunkat biztonság és hűség fogja jellemezni.

A vállalat „miértjének” világos közlése

A vállalati kultúra egyik legfontosabb eleme a küldetés, melyet minden dolgozónak ismernie kell. Ezt a miértet olyan tisztán és érthetően kell átadni, hogy a munkavállalók még a távolból is képesek legyenek azt magukénak érezni és azért minden nap tenni.

Ez leginkább úgy mélyíthető el bennük, hogy a küldetést meghatározó döntésekbe, kérdésekbe bevonjuk őket is. Nem számít, hogy a világ melyik pontjáról dolgoznak, ha a különböző stratégiai lépések előkészítő szakaszában a dolgozók véleménye is ki van kérve és még hasznosítani is tudjuk, akkor a vállalati kultúra elmélyülését és a lojalitás fokozódását érhetjük el.

HR-esek Fóruma tipp:

Kérdezzen szakmai csoportjainkban és tudja meg hogyan építenek erős vállalati kultúrás a távolból szakétrőink és hasonló területen dolgozó kollégái.

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella

Ajándék munkaügyi szakértő

HR-esek Fóruma regisztrációhoz

A HR-esek Fórumán kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a koronavírus idején segítsük az emberi erőforrás területén dolgozó szakemberek munkáját. A HR-esek Fóruma ingyenesen használható és szakértőinktől is lehet kérdezni. 

Miért érdemes csatlakoznia?

  • Szakmai kérdése van a jelenlegi kihívásokkal kapcsolatban
  • Szakértői válaszokat keres
  • Megbeszélne egy új eljárást, témát
  • Kapcsolatot szeretne építeni

Regisztrált fórum használó