fbpx
Oldal kiválasztása

A cégnél már több éve, akár több 10 éve dolgozó munkavállalók azok, akik már valóban beletanultak (vagy netán már belefásultak?) a munkájukba, minden nap készségesen bejönnek dolgozni és becsületesen elvégzik a feladataikat. De vajon meddig? Biztos, hogy az alkalmazottak elégedettek, jól érzik magukat a munkahelyükön vagy csak megszokták és beletörődtek?

Mit tehetünk?

Tegyük fel magunknak ezeket a kérdéseket és gondolkozzunk el rajtuk. De még jobb, ha őket kérdezzük meg ezzel kapcsolatban!
Sok cég elköveti azt a „hibát”, hogy motiváló tényezőként anyagi javakat biztosít a dolgozóinak. Mert az olyan dolgok, mint céges autó, okostelefon, laptop vagy a magas fizetés nagyon ösztönző, de csak egy bizonyos ideig. Leginkább csak azoknak, akik újonnan lépnek a cégbe.

Mi motiválja a régi munkavállalókat?

Egy régi munkavállalót legfőképpen a belső értékek, a szellemi javak motiválnak. A vezetőnek pedig az a dolga, hogy ezeket az inspiratív dolgokat megtalálja és megteremtse. Minden egyes alkalmazottat más és más motivál, ezért mindenkiben fel kell fedezni azt a bizonyos nyomógombot, amitől újra fellelkesül.

Az ideális munkamorált, munkakörnyezetet segít kialakítani, ha:

  • időnként meghallgatjuk a dolgozókat, megértően és együtt érzően állunk a
  • megbízunk bennük és kicsit szélesebb mozgásteret engedünk a feladatkörükben. Így akár döntéseket is hozhatnak, megélik a sikereiket.
  • nem csak a közös célokat állítjuk fel, de az alkalmazottak személyes célkitűzéseiben is segítünk
  • releváns és kihívást jelentő feladattal bízzuk meg a munkavállalókat, ami izgalmas és újdonságot jelent a számukra
  • folyamatosan adunk visszajelzést a teljesítményükről, munkájukról. Ha valahol probléma merül fel, segítünk nekik.
  • megdicsérjük őket, ha valamit jól csináltak és ne legyünk restek megünnepelni a kiváló eredményeiket
  • érzik, hogy a munkájuk során haladnak. Akár egyedül, akár csapatban, de érzik, hogy amit csinálnak, az jó, annak eredménye van.
  • meghallgatjuk az ötleteiket, a véleményüket, és ami valóban jó, azt fogadjuk meg
  • bevonjuk a dolgozókat is a döntések meghozatalába, tartsunk velük braimstorming-ot az új dolgok kitalálásában
  • támogatjuk és törődünk a fejlődésükkel, ha kell, biztosítsunk nekik lehetőséget különböző képzések részvételén
  • törekszünk a fizikálisan is megfelelő és kényelmes infrastruktúrára, ami kellemesebbé teheti a munkavégzést.

HR-esek Fóruma tipp:

Kérdezzen szakmai csoportjainkban és tudja meg hogyan motiválják munkavállalóikat szakétrőink és hasonló területen dolgozó kollégái.

További lényeges szempont, hogy az alkalmazottak a munkavégzésben is az örömüket leljék. Ezért érdemes lehet más szemszögből is megközelíteni a dolgokat. A gyengeségek helyett az erősségekre koncentrálni, és mindenkire olyan munkakört, feladatot bízni, ami valóban testhez. Ami a képességeiknek is ténylegesen megfelel, és ki tudnak benne teljesedni. Így sokkalta hatékonyabb és boldogabb lesz a munkavégzés.

Ha megfelelően működő rendszerben üzemel a cég és megfogadjuk a fent említett tanácsokat, akkor a munkavállalók ettől szemmel láthatóan sokkal motiváltabbak lesznek. Fontosnak, értékesnek és megbecsülve érzik magukat. Úgy tapasztalják majd, hogy ők is valóban szükséges és elengedhetetlen alkotórészei a vállalkozásnak és hozzájárulnak ahhoz, hogy az sikeresen működjön. Ezért a cég iránt is lojálisabbak és nem utolsó sorban elkötelezettek lesznek!

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella

Ajándék munkaügyi szakértő

HR-esek Fóruma regisztrációhoz

A HR-esek Fórumán kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a koronavírus idején segítsük az emberi erőforrás területén dolgozó szakemberek munkáját. A HR-esek Fóruma ingyenesen használható és szakértőinktől is lehet kérdezni. 

Miért érdemes csatlakoznia?

  • Szakmai kérdése van a jelenlegi kihívásokkal kapcsolatban
  • Szakértői válaszokat keres
  • Megbeszélne egy új eljárást, témát
  • Kapcsolatot szeretne építeni

Regisztrált fórum használó