fbpx
Oldal kiválasztása

„A jó vezető olyan, aki…..”

Ön hogyan fejezné be ezt a mondatot? Milyen a jó vezető?

Vezetők nem csak azok, akiknek ez szerepel a beosztásukban vagy, akik magasabb fizetést kapnak. Ebben a szerepben lehetünk mindannyian, amikor épp egy olyan szituációba kerülünk, ahol egy csapatot kell irányítani, előadást vagy workshopot tartani. Legyen ez akár munkahelyen, iskolán belül vagy valamilyen sport tevékenységben. Természetesen ez olyan személyeket feltételez, aki képes az irányításra és vezetésre.

Bár cikkünkben 10 alap vezetői stílust fogalmazunk meg, ennek ellenére egy emberben több féle is rejlik. Személyiségtől függően egy bizonyos típus erőteljesebben jellemez minket, de a különböző helyzetek meghatározzák, hogy adott esetben melyik vezetési módszert a legcélszerűbb alkalmazni.

Hogy pontosan melyik típus a legoptimálisabb számunkra, azt a következő 4 kérdés segít eldönteni:

  • Milyen vezető vagyok?
  • Milyen vezetőre van szüksége az embereknek?
  • Milyen vezető akarok lenni?
  • Milyen vezetést kíván az adott helyzet?

Autokratikus vezetés

„Én vagyok a főnök, az van, amit én mondok!”  

Így is megfogalmazhatnánk, ha tömören szeretnénk jellemezni. Ennek a típusnak a középpontjában maga a vezető áll. Egy nagyon határozott személyiség, aki tudja, hogy mit akar és ezért fel is tud lépni. Nem hallgatja meg mások véleményét, nem konzultál a beosztottjaival, a csapatával. A döntéseket ő hozza meg és elvárja, hogy az utasításait teljesítsék, méghozzá minél gyorsabban és lehetőleg tökéletesen.

Ez a vezetői környezet nem rugalmas. Hiányzik belőle a kreatív szellem és nem jellemző rá a kompromisszumkészség sem. Szigorú és néha agresszív hozzáállást tanúsít, amit hosszú távon csak kevesen tudnak tolerálni.

Az autokratikusság nem éppen közönség kedvenc műfaj, de vannak olyan helyzetek, amikor szükség van egy határozott, kemény vezetőre. Ilyen lehet egy folyamat, melyben a hatékonyságnak magasan kiemelt jelentősége van, de autokratikus vezetés jellemző például a katonai szervetekre.

Demokratikus vezetés

Az autokratikusnak szinte teljesen az ellentétje. Nagyon közkedvelt és talán a legelőnyösebb vezetési stílus. Ebben a formában a vezető együttműködik a beosztottakkal. Mindenben közösen döntenek, együtt braimstormingolnak, a kommunikáció mindkét irányban teljesen aktív.

Az őszinteség, a kreativitás, az intelligencia és az igazságosság jellegzetes tulajdonságai ennek a típusnak. A csapattagok sokkal lojálisabbak a vezető iránt és nem érzik magukat elnyomva, magukénak érzik a feladatokat és akár a céget is.

Hátrányra adhat okot, hogy mivel a döntéshozatal lassú, nem ideális olyan helyzeteket tekintve, ahol gyors és határozott döntésekre van szükség.

Coaching vezetés

Ha korábban Önnek is volt egy edzője, aki segítette a sportbeli pályafutását, akkor nem lehet idegen ez a vezetési stílus. Hiszen az üzleti életben a vezető itt is úgy működik, mint egy edző vagy tanár.


Arra összpontosít, az a célja, hogy segítséget nyújtson a beosztottaknak a készségeik fejlesztésében. Képes azonosítani az emberei erősségeit és gyengeségeit és ennek tudatában úgy alakítja a csapatát, hogy hatékonyan együtt tudjanak működni. Közvetett módon irányít.

       
A coahing típusú vezetés egy viszonylag modern stílusnak számít, ennek ellenére azonban nagyon hatékony. Növeli a dolgozók teljesítményképességét és fokozza a motivációjukat.

*

Tranzakciós vezetés

Ez a típus az adok-kapok elven alapul, akárcsak egy tranzakció. A vezető kiadja a feladatokat, majd az elvégezett munkát a teljesítménytől függően jóra vagy rosszra értékeli.

Fontos, hogy a vezető összpontosítson az elvárásokra, világosan fogalmazza meg azokat és mindig nyújtson visszajelzést. Prioritása, hogy a dolgozók egyértelműen megkapják a feladataikat, így nincs mellébeszélés. Mindenki tudja a szerepét és a helyét.

Ez a vezetés segíthet a munkavállalóknak felelősséget vállalni a cselekedeteikért, illetve motiválni a munkavégzésüket, amihez természetesen tudniuk kell, hogy mennyit ér minden erőfeszítésük.

Transzformációs vezetés

A vezető ebben a stílusban igazi transzformer. A hatékonyság és a cél elérése érdekében igyekszik alakítani és javítani a vállalat működésén. Ösztönzi a munkavállalókat arra, hogy minél többet tegyenek, akár a komfortzónájukon kívülre is tolja őket, amivel magasabb teljesítményt és jobb eredményeket érhetnek el. Ehhez viszont meg is adja nekik a kellő szabadságot és nyitott az új ötletekre. Ez jó hatással van a kölcsönös bizalom kiépítésére is. A vezető ebben a stílusban igazi transzformer. A hatékonyság és a cél elérése érdekében igyekszik alakítani és javítani a vállalat működésén. Ösztönzi a munkavállalókat arra, hogy minél többet tegyenek, akár a komfortzónájukon kívülre is tolja őket, amivel magasabb teljesítményt és jobb eredményeket érhetnek el. Ehhez viszont meg is adja nekik a kellő szabadságot és nyitott az új ötletekre. Ez jó hatással van a kölcsönös bizalom kiépítésére is. Főleg a növekedés orientált vállalkozásoknál hasznos ez a vezetési forma, ahol az innovatív gondolkodásmódot és a kreatív megoldásokat hasznosítani tudják.

Laissez-faire vezetés

Akár úgy is mondhatnánk, hogy „Do it yourself”, azaz csináld magad! Hiszen itt a vezető a szükséges infrastruktúra és információ megteremtése után maximális teret enged a dolgozóknak a munkavégzésre. Ezzel nem csak szabadságot, de a teljes felelősséget is rájuk testálja. Egy a lényeg, hogy a munka meg legyen csinálva.  Akár úgy is mondhatnánk, hogy „Do it yourself”, azaz csináld magad! Hiszen itt a vezető a szükséges infrastruktúra és információ megteremtése után maximális teret enged a dolgozóknak a munkavégzésre. Ezzel nem csak szabadságot, de a teljes felelősséget is rájuk testálja. Egy a lényeg, hogy a munka meg legyen csinálva.  Ehhez hozzá tartozik, hogy ez a vezetés abszolút rugalmas, befogadó és hagyja kibontakozni az innovációt, a kreativitást.  Olyan vállalatoknál alkalmazható, ahol tapasztalt, motivált és ötletgazdag munkavállalók vannak, akiknek úgymond nem kell fogni a kezét, teljesen önálló munkavégzésre képesek. Máskülönben ez fejetlenséget és frusztrációt szülhet.

Karizmatikus vezetés

A vezető a karizmájával, kisugárzásával, meggyőzőképességével vonzza a munkavállalókat. Erőteljes személyiséggel rendelkezik, amivel hatással van rájuk.              
Mivel nagyon motivált, a beosztottait lelkesen tudja inspirálni és nem lép fel szigorú utasításokkal. Inkább a meggyőző kommunikációval tudja vezetni a csapatát. A döntés gyorsaságban, hasonló az autokratikus vezetéshez, azonban sokkal rugalmasabb. Az ilyen elöljáró pontos célkitűzéssel rendelkezik, meghallgatja az új ötleteket, azonban nagyon ritkán tudja abszolválni, beépíteni a munkájába, hiszen Ő pontosan meg van győződve arról, hogy mit kell tenni az eredmény érdekében. Negatívumként megemlíthető, hogy nem tervszerű, inkább a megérzései irányítják.

Szolga vezetés

A szolgáló stílust egy szinten említhetjük az alárendelt szereppel. A vezető ebben az esetben a hatékony munkavégzés és saját maga helyett a munkavállalókra, mint emberekre összpontosít. Fontos számára, hogy alkalmazottai ne csak szakmailag, de a magánéletben is rendben legyenek, mert csak ilyenkor képesek megfelelően ellátni a munkájukat. Mások szükségleteit a sajátjai elé helyezi, és azt nézi, hogyan tud segíteni mindenkinek.

Könnyen kiépül a bizalmi kapcsolat a vezető és alkalmazott között és előtérbe kerülhet az erkölcs fontossága. Azonban benne van a pakliban, hogy a túlzott „Teréz anya” szerep miatt a tekintélye elvész.

Bürokratikus vezetés

„Ahogy a nagy könyvben meg van írva!”             

A bürokrata vezető szigorú szabályok szerint végzi a munkáját. Nem jellemző rá a rugalmasság, habár meghallgatja a beosztottak véleményét, ötleteit, de ha ez nem fér bele a „menetrendbe” akkor habozás nélkül elutasítja. Hivatkozva arra, hogy eddig is működött a bevált módszer, nincs szükség felesleges erőfeszítésre.

A bürokratikus vezetésben minden rendszer és tervek szerint működik. Ez azért jó, mert ad egyfajta előrelátást, lehet tudni, hogy mire kell számítani. Másrészről pedig túl merev, ami azért nem célszerű, mert bizonyos esetekben nem biztos, hogy az eddig alkalmazott szisztéma megállja-e a helyét.

Látó vezetés

Az a vezető, aki ebben a formában irányítja a cégét nem csak egy kitűzött céllal rendelkezik. Előtte egy valóságos vízió, egy látomás van, amit meg akar valósítani. A munkavállalókat is ennek szellemében ösztönzi, ez hajtja előre. Nem vész el a technika részleteiben, hanem inkább újszerű gondolkodásmódra fókuszál. 

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella

Ajándék munkaügyi szakértő

HR-esek Fóruma regisztrációhoz

A HR-esek Fórumán kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a koronavírus idején segítsük az emberi erőforrás területén dolgozó szakemberek munkáját. A HR-esek Fóruma ingyenesen használható és szakértőinktől is lehet kérdezni. 

Miért érdemes csatlakoznia?

  • Szakmai kérdése van a jelenlegi kihívásokkal kapcsolatban
  • Szakértői válaszokat keres
  • Megbeszélne egy új eljárást, témát
  • Kapcsolatot szeretne építeni

Regisztrált fórum használó

INGYENES ALKALMAZÁS OTTHONI MUNKAVÉGZÉSHEZ

Mi az HR-esek Fórumánál azért dolgozunk szakértőinkkel együtt, hogy a humán erőforrás területén dolgozók munkáját segíteni tudjuk. Ezért szeretnénk a figyelmébe ajánlani az OLM Rendszerek Home Office csomagját.  A távmunka jelenleg gyógyír sok cég számára a produktivitás fenntartásához ezért az alkalmazást most ingyenesen tudja használni.

Mik a csomag előnyei?

  • Költség és kötelezettségmentes
  • Távmunka kompatibilis
  • Könnyen kezelhető alkalmazás
  • 1db aláírással hitelesíthető (szkennelve is)
  • Törvényeknek megfelelő nyilvántartás