fbpx

Létező megoldás, hogy a munkavállalók cafeteria keretük terhére vásároljanak fizetett szabadnapokat.

Ezt a következő lépésekkel lehet megoldani.

Ha még nincs benne ez a lehetőség a cafeteria rendszerben, akkor első körben vissza kell vonni a jelenlegi cafeteria szabályzatot, majd létre kell hozni egy újat, amiben már ez is szerepel.

Az új szabályzatban meg kell határozni, hogy egyes munkavállalók vagy munkakörök vagy fizetési osztályok stb. esetén egy szabadnap igénylésével mekkora összeggel csökken a cafeteria keret. (ez lehet több vagy éppen kevesebb is, mint amennyibe a munkáltatónak kerül ez a nap)

Fontos, hogy a szabályzatnak azt is tartalmaznia kell, hogy az igénylő munkatársak milyen módon tudják igénybe venni ezt a szabadnapot.
Ezt követően aztán a munkavállalók újra nyilatkoznak a fennmaradó keretükről, és választhatják ezt az opciót is.

Érdemes átmeneti rendelkezésként beletenni az új szabályzatba, hogy ha valaki nem igényel ilyen szabadnapokat, akkor az év eleji választó nyilatkozata érvényben marad. Így csak azokat kell újra nyilatkoztatni, akiket érint ez a változás.

Természetesen nem oldja meg sok esetben ez a módosítás a munkáltató és munkavállaló problémáját, hiszen az összes érintett szülő nem biztos, hogy egyszerre szabadságra tud menni, de szervezett felületet nyújt a rendelkezésre álló szabadnapok számának növelésére.

Szerző: Fata László, juttatási szakértő Cafeteria TREND Kft.

Ajándék munkaügyi szakértő

HR-esek Fóruma regisztrációhoz

A HR-esek Fórumán kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a koronavírus idején segítsük az emberi erőforrás területén dolgozó szakemberek munkáját. A HR-esek Fóruma ingyenesen használható és szakértőinktől is lehet kérdezni. 

Miért érdemes csatlakoznia?

  • Szakmai kérdése van a jelenlegi kihívásokkal kapcsolatban
  • Szakértői válaszokat keres
  • Megbeszélne egy új eljárást, témát
  • Kapcsolatot szeretne építeni