fbpx
Oldal kiválasztása

„Sikeres emberek egyszerűen azok, akiknek sikeres szokásaik vannak.”

Brian Tracy

De tulajdonképpen ki is számít sikeresnek? Mi tesz egy embert igazán sikeressé?            
A siker egy szubjektív dolog, amit mindenki másban ér el. Míg Ön a cége/vállalkozása vezetésében találja meg a sikerét, addig másnak egy sport eredmény vagy egészséges és boldog gyerekek felnevelése vagy éppenséggel az önkéntes segítségnyújtás jelenti a sikert. Bármiről is legyen szó a hit, a kitartás és az akaraterő olyan elengedhetetlen belső tulajdonság, mely folyamatosan hajtja az embert, mint egy soha le nem álló motor.
Ahhoz, hogy valóban győzelmet arassunk, a sikeres emberek szokásai nem a kizárólagos kulcs a megoldáshoz. Ki kell tűznünk a céljainkat és az odavezető út köré kell felépíteni ezeket a cselekvéseket. Amit fontos megjegyezni, hogy mindezt nekünk is rutinná kell alakítani. A rendszeres és következetes gyakorlásukkal tudjuk igazán elsajátítani, minden nap egyetlen lépéssel közelebb kerülve.

1. Karbantartják a szellemi és fizikai erőnlétüket

A sikeres emberek heti rendszerességgel edzenek. Akár minden nap vagy hetente csak 2-3 alkalommal, de fontos számukra, hogy testileg is karban tartsák magukat. Ezzel csökkentik a stresszt, feltöltődnek energiával és jó hatással van a kreativitásra. A szellemi fejlődésüket rendszeres olvasással, tanulással és meditációval segítik. Minden nap legalább egy fél órát olvasnak. Nem csak kikapcsolódást nyújtó könyveket, hanem életrajzokat, szakmai anyagokat, amelyek motiválnak és tanulni lehet belőlük. Az olvasás hozzájárul az agy pozitív működéséhez és segít a gondolkodásban. Fontos számukra, hogy folyamatosan fejlesszék képességeiket.  A meditáció gyakorlásával egy stresszesebb időszakot is könnyebben élnek át. Ezzel képesek ellazulni, kizárni a zavaró tényezőket, növelni az öntudatosságot és fokozni a jóllétet.

2. Rendszeresen listát készítenek mindenkori céljaikról

Hogy motiváltak maradjanak és sikereket érjenek el, folyamatosan kitűzik a hosszú és rövid távú céljaikat. Ezek eléréséhez megoldásokat keresnek, ezek az állandó célok viszik őket előre. Emellett fontosnak tartják, hogy legyen egy tervezett lista az elvégzendő heti vagy napi teendőkről, így elkerülve a káoszt és időpazarlást. Ezek a napi feladatkitűzések módszeresen segítenek eljutni a végső célig.

3. Odafigyelnek az alvási szokásaikra

Az elegendő alvás nem csak a fejlődésben lévő szervezet igénye. A sikeres emberek korán kelnek, hogy napi rutinjukra és feladataikra elegendő idő jusson, ráadásul a reggeli órákban a legaktívabb az agyunk és a testünk is. Ehhez mérten korán is fekszenek le, így odafigyelve arra, hogy napi 6-8 órát aludjanak. A mennyiség mellett, fontos az alvás jó minősége is, hiszen csak így tudunk kipihenten és újult erővel minden napot elkezdeni.

4. Cselekednek és nem félnek döntéseket hozni

Mivel a fókuszuk a célon van, ezért ennek érdekében nem halogatnak, hanem képesek akár azonnal cselekedni és ezért áldozatot hozni más területen. Gyorsan döntenek a céljukat érintő kérdésekben, ahelyett, hogy a megfelelő időre várjanak, és ezzel hátrányba kerüljenek. A teendőkkel kapcsolatban priorizálnak, fontossági sorrendet állítanak fel, hogy a mindennel a kellő időben foglalkozzanak.

5. Pozitívak

Az élet dolgait pozitív szemlélettel nézik. Igyekszenek a kudarcban is megtalálni a jót és hálásak minden apró dologért, ami megadatott nekik. Szívesen segítenek másoknak és empatikus hozzáállással fordulnak embertársaikhoz.

6. A megfelelő emberekkel veszik magukat körül

Ez valóban egy lényegi pont, hiszen azok az emberek, akik körülvesznek minket hatással vannak az életünkre. Így a sikeres emberek igyekeznek pozitív és hasonlóan céltudatos, motivált és jókedvű emberekkel körülvenni magukat, és ha lehet, kerülik a negatív embereket, akik panaszaikkal lehúzzák őket.

7. Mernek lépéseket tenni és továbbmenni

A siker érdekében mernek kilépni a komfortzónájukból, még akkor is, ha tudják, hogy kudarc érheti őket. Mert tudják, hogy csak így érhetnek el valamit. Minden elbukást, minden kihívást lehetőségként kezelnek, hiszen ezekből tanulnak igazán. Egy-egy botlás nem ad nekik okot arra, hogy feladják, hanem felállnak és egy tapasztaltabb fővel mennek tovább.

Ezek a szokások azért szükségesek, mert segítenek az életünket pozitív irányban befolyásolni, eredményesen alakítani. Hozzájárulnak a tudatosabb élethez, a sikerben megélt jóllét fenntartásához.  

Következő cikkünkben vezetőknek szóló tippeket adunk, amiből ötletet nyerhetnek, ezen pozíció hatékony betöltéséhez. 

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella